Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sputnik, vaccinul rusesc anti-COVID 19, are o eficiență de 95 la sută. Putin mai așteaptă însă...

putin_afp.jpg

UE respinge iniţiativa franco-germană de relansare a dialogului cu Rusia printr-un summit cu Vladimir Putin
UE respinge iniţiativa franco-germană de relansare a dialogului cu Rusia printr-un summit cu Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AFP

Vaccinul rusesc Sputnik V a demonstrat o eficienţă de 91,4% după 28 de zile de la administrare și de 95% la 42 de zile de la administrare. Prețul unei doze va fi 10 dolari, conform anunțului oficial al institutului de cercetare Gamaleya.

 

Institutul a publicat datele preliminare ale celei de-a doua analize. Conform comunicatului publicat de institutul Gamaleya, la faza a treia a studiilor participă 40.000 de voluntari, peste 22.000 primind deja prima doză de vaccin și peste 19.000 ambele doze. „Nu au existat manifestări adverse neașteptate în timpul studiilor”, se arată în comunicat.

Conform Reuters, vaccinul rusesc Sputnik V va costa sub 20 de dolari pe persoană pe piețele internaționale, iar Moscova își propune să producă peste un miliard de doze. Vaccinul Sputnik este administrat în două doze, fiecare dintre acestea costând mai puțin de 10 dolari.
Pentru cetățenii ruși, vaccinarea va fi gratuită. Vaccinarea în masă în Rusia, a cincea țară cu cel mai mare număr de cazuri COVID-19 la nivel mondial, nu a început încă, deoarece continuă studii clinice din faza a 3-a.
Anunțul privind prețul vine în momentul în care Rusia intenționează să mărească distribuția și producția, iar trei vaccinuri, unul de AstraZeneca, altul de Pfizer / BioNTech PFE.N și un al treilea de Moderna, au apărut în Occident.

Totuși, preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost încă vaccinat cu noul vaccin ruses anti-COVID-19. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat această situaţie prin faptul că vaccinul se află încă în proces de testare. „Şeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar”, a spus Peskov.

Rusia a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19 destinat utilizării în masă.Vaccinul Sputnik V constituie în prezent obiectul unor teste avansate realizate pe 400.000 de voluntari. „Preşedintele nu poate folosi un vaccin necertificat”, a spus Peskov, adăugând că perioada de testare se va încheia în curând, iar Putin ar putea decide apoi dacă va utiliza vaccinul.