Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaticanul amintește pentru prima dată de persecutarea uigurilor în China

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După cum scrie ziarul francez la Croix, în cartea, intitulată ”Timpul schimbării” care va fi publicată în mai multe țări, inclusiv în Franța, la 2 decembrie, Papa Francisc menționează pentru prima dată uigurii, această minoritate chineză care face obiectul discriminării violente.

 

Până acum, Papa nu menționase niciodată această minoritate, despre care activiștii pentru drepturile omului susțin în mod regulat că face obiectul persecuției guvernului chinez. Niciun document public de la Vatican nu i-a menționat vreodată pe uiguri,  notează ziarul catolic francez.

Iar The Guardian amintește că Papa a vorbit anterior despre rohingya populație musulmană care care a fugit din Myanmar din cauza persecuțiilor sau despre crimele în masă la adresa comunității yazidi comise de către Statul Islamic în Irak.

Dar este pentru prima dată când menționează uigurii. Mulți comentatori au afirmat că Vaticanul a fost reticent în a vorbi despre uiguri mai devreme, deoarece se afla în proces de reînnoire a unui acord controversat cu Beijingul cu privire la numirea episcopilor.

Acordul, pe care secretarul de stat Mike Pompeo a cerut să fie abandonat, a fost reînnoit în septembrie.

Și Al Jazeera precizează că Papa Francisc a refuzat să nominalizeze China pentru reprimarea minorităților religioase, inclusiv a catolicilor, spre disperarea administrației Trump și a grupurilor pentru drepturile omului.

Vaticanul și-a reînnoit de curând acordul controversat cu Beijingul privind nominalizarea episcopilor catolici, iar Papa Francisc a avut grijă să nu spună și să nu facă nimic pentru a ofensa guvernul chinez pe această temă.

China și Vaticanul nu au relații formale de când Partidul Comunist a întrerupt legăturile și a arestat clerici catolici, la scurt timp după preluarea puterii în 1949.

China consideră comentariile Papei despre uiguri „total fără temei” , titrează Bloomberg, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

Acesta a susținut că guvernul Chinei „a protejat drepturile minorităților etnice în conformitate cu legea”.

Beijingul se confruntă cu critici din partea SUA și a altor națiuni occidentale cu privire la represiunea împotriva uigurilor din regiunea  vestică  Xinjiang, mai notează Bloomberg.