Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova vrea să își urmărească cetățenii printr-un sistem de credit social similar celui din China

moscova.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Capitala Rusiei intenționează să urmărească „loialitatea” rezidenților ei, prin profiluri digitale asemănătoare cu sistemul de credit social din China, relatează documente oficiale citate de Moscow Times.

Primăria metropolei ruse a început să adune din 2017 date despre sexul, vârsta, nivelul veniturilor și relațiile persoanelor înscrise pe site-ul propriu „mos.ru”, ca parte a unui sistem de monitorizare al internetului numit „IS STATS”.

Edilii Moscovei au alocat 280 de milioane de ruble, adică 3,7 milioane de dolari, pentru a extinde capabilitățile sistemului, relatează site-ul Open Media.

Astfel, profilurile digitale vor include acum informații despre amenzile, contravențiile, datoriile și participarea moscoviților la diferite evenimente.

Aceste date vor fi comparate cu informațiile din rețelele publice de Wi-Fi și cele ale operatorilor de telefonie mobilă.

Primăria va putea împărți datele în grupuri care includ și „semne de loialitate”.

Raportul suține că scopul profilurilor digitale este de a „monitoriza continuu activitățile utilizatorilor” în întreaga Moscovă, dezvolta date analitice bazate pe zonele de activitate, „identifica rapid amenințări emergente” și „răspunde prompt schimbărilor situației din oraș”.

De asemenea, departamentul de IT al primăriei afirmă că datele colectate vor fi anonimizate, însă experții avertizează că sistemul poate deschide calea unor abuzuri:

Sunt aproape convins că informațiile din sistem vor fi personalizate la nivelul fiecărui cetățean”, afirmă Stanislav Șakirov, fondatorul și directorul tehnic Roskomavoboda, un ONG ce militează pentru apărarea drepturilor în online.

Cel mai probabil va exista posibilitatea să cumperi informațiile pe piața neagră la un moment dat”, afirmă Șakirov, dând exempu rețeaua vastă de camere de supraveghere cu recunoaștere facială din capitala rusă.

Este de așteaptat ca 4 din 5 ruși să aibă „profiluri digitale” create de stat până în 2025, observatorii comparându-le cu cele din sistemul de credit social al Chinei, care răsplătește sau penalizează cetățenii pe baza unor „scoruri” derivate din istoricul de credit, caracteristicile personale și comportament.