Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima aplicație de Avertizare Expunere la Coronavirus, lansată în România

corona-app-5002734_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Prima aplicație care îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus va fi lansată, joi, în România. " Aplicația First Contact este gratuită. Aceasta nu folosește niciun fel de localizare și nici alte date ce ar putea permite identificarea sau urmărirea utilizatorului", anunță dezvoltatorii ei.

“Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați). Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile", a declarat pentru RFI, Dan Țeca, coordonator proiect First Contact.

“Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte - așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai). Cu această lansare, România reușește să iasă din <zona gri> a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte 6 state ce nu utilizează (încă) și astfel de aplicații în combaterea pandemiei", mai spune Dan Țeca. 

Dezvoltatorii aplicației spun că aceasta folosește tehnologia Bluetooth (Low Energy) cu identificatori temporari și are o arhitectură descentralizată, în care stocarea și procesarea datelor anonime ale întâlnirilor Bluetooth se face exclusiv pe telefonul utilizatorului - astfel, nimeni- autorități sau administratorii sistemului- nu pot afla cine este persoana, cu cine s-a întâlnit, dacă este infectată sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul său.

"Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth și cu identificatori temporari este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor privată - ea fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare. Principiul de funcționare al aplicației este prezentat grafic pe https://first-contact.ro. Tot de pe site, posesorii de telefoane Android pot să-și descarce acum și aplicația, prin intermediul Google Play. Utilizarea aplicației este cât se poate de simplă - după instalare, nemaifiind necesară intervenția utilizatorului decât la momentul când va fi avertizat sau când vrea să-și avertizeze și el contacții. Rezolvarea pe care am găsit-o, pentru a nu mai fi necesară implicarea autorităților(care nu s-au arătat deloc interesate să colaboreze), constă într-o autoraportare voluntară, prin încărcarea în aplicație a unei copii anonimizate după Buletinul de analize care confirmă că persoana a fost testată Pozitiv Covid. Astfel, cetățenii se pot avertiza rapid între ei, independent de autorități și păstrându-și anonimatul.", explică Dan Țeca. 

Spre deosebire de alte soluții Bluetooth, propuse și în România, în cazul First Contact nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului, fie el și anonim, nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent. Însă sistemul Android nu face această distincție și, ca atare, la instalarea aplicației va cere, preventiv, și permisiuni de localizare - așa cum face în cazul oricărei aplicații ce utilizează Bluetooth Low Energy.

"First Contact nu folosește, așadar, niciun fel de localizare și nici alte date ce ar putea permite identificarea sau urmărirea utilizatorului. Iar asta poate fi verificat cu ușurință, întrucât aplicația este sub o licență de tip Open Source - întregul cod fiind pus la dispoziția tuturor celor interesați. De altfel, aplicația a fost testată riguros și pe scară are, timp de mai multe luni, cu ajutorul a peste 600 de voluntari care au participat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceștia să raporteze vreo problemă legată de Privacy. ", a mai spus coordonatorul proiectului First Contact.

 

 
Ascultă aici interviul cu Dan Țeca, coordonatorul proiectului First Contact