Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explicația pentru minorii traficați în afara țării cu bilet de voie de la stat: Corupția e bine-mersi

homeless-4169427_1920_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

Un raportul adoptat de Camera Deputaților relatează că 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială iar minorii sunt traficați în afara țării, fiind „învoiți” de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoși la produs de către traficanți”. Acest lucru se petrece pentru că "funcționează un adevărat lanț trofic" întreținut prin corupție cu "profitul" scos pe seama ființelor vii, explică Monica Boseff, directorul Fundaţiei Uşa Deschisă. "Știți că fiecare victimă a traficului de persoane, indiferent de sex, vârstă, profil social, emoțional, psihologic, știe exact ce preț are? Dar dacă întrebi despre valoarea ca om, se uită la tine de nu înțelege în ce limbă-i vorbești."

40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială, de plasament și de copii cu dizabilități. Informația apare într-un raport al comisiei parlamentare care a anchetat situația copiilor dispăruți din România. Documentul a fost adoptat de Camera Deputaților, care recomandă CSAT să includă combaterea fenomenelor de dispariţie a copiilor şi a traficului de persoane în Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Avem o legislație beton. Problema e că nu se aplică și că nu există consecințe pentru neaplicarea legii spune Monica Boseff, directorul Fundaţiei Uşa Deschisă, unul dintre ONG-urile care au adus la cunoștința Comisiei parlamentare nereguli cu privire la situații care s-au petrecut de-a lungul timpului în anumite centre de asistență socială din România:

În opinia Monicăi Boseff, este nevoie de de depolitizarea sistemului și de un training susținut și monitorizat pentru magistrați, polițiști și angajați DGASPC. Ea pune accent pe monitorizăre pentru că "dacă se face trainingul, cât o fi el de bun, fără să fie monitorizat și fără să existe un pachet de consecințe" nu se va schimba nimic. "Dacă ei nu pățesc nimic? Normal că n-o s-o aplice din nou și n-o s-o aplice din nou. Și uite-așa ne învârtim în cerc."

Raportul adoptat de Camera Deputaților relatează că 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială, precum centre de plasament și centre de copii cu dizabilități iar minorii sunt traficați în afara țării, fiind „învoiți” de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoși la produs de către traficanți”. Acest lucru se petrece pentru că "funcționează un adevărat lanț trofic" întreținut prin corupție cu "profitul" scos pe seama ființelor vii. "Știți că fiecare victimă a traficului de persoane, indiferent de sex, vârstă, profil social, emoțional, psihologic, știe exact ce preț are? Știe exact cu cât a fost vândut, cu cât a fost cumpărat, cât poate să facă într-o noapte, cât poate să-i aducă traficantului pe zi. Dar dacă întrebi despre valoarea ca om, se uită la tine de nu înțelege în ce limbă-i vorbești. Cu acei bani funcționează acest lanț trofic. Deci corupția încă fucnționează, bine mersi."