Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Priorități pentru administrația locală: de ce au nevoie Timișoara și Timișul

timisoara-129815.jpg

Image source: 
Facebook

Viziune și gândire pe termen lung. Plus o resetare a felului în care funcționează instituțiile publice. De acestea au nevoie Timișoara și Timișul, pentru a-și continua dezvoltarea. Este ceea ce cred primarul Dominic Fritz și președintele Consiliul Județean Timiș, Alin Nica. Ambii au sub 40 de ani și sunt în funcții de mai puțin de o lună.

Dominic Fritz a câștigat primăria marcând mai multe premiere. E cetățean german și a reușit să-și asigure un mandat pe CD Loga 1 în fața unui primar în funcție, lucru care nu s-a întâmplat niciodată la Timișoara în ultimii 30 de ani. Liberalul Nicolae Robu, edil șef timp de 8 ani, a fost învins la scor și a declarat, după înfrângere, că poate timișorenilor nu le-a plăcut modelul său de dezvoltare „în forță”.

Dar ce i-a lipsit Timișoarei, despre care Nicolae Robu a spus mereu că e cel mai dezvoltat oraș din România, după București? Simplu, spune ”neamțul”: primăria a funcționat haotic, fără să colaboreze cu alți factori locali.

”Ce a lipsit a fost rolul primăriei ca un coagulator, ca un facilitator, că nu tragem în aceeași direcție. Fiecare actor în oraș, universitățile, mediul privat, societate civilă, oamenii de cultură, fiecare face cumva mici chestii și nu sunt legate între ele, nu există o viziune comună, nu există proiecte strategice comune și cred că primăria ăsta este rolul ei, să coaguleze toate energiile astea în oraș, într-o direcție pozitivă pentru viitor.

Dincolo de spații verzi extinse, transport în comun modern, spital municipal nou și, foarte important, proiectul Capitală Europeană a Culturii, pentru ca lucrurile să meargă în direcția dorită de noua administrație, e nevoie, în primul rând, de altceva. Mai exact, de schimbarea modului în care funcționează Primăria Timișoara.

”Cred că pe de o parte o administrație, o primărie care efectiv funcționează ca o instituție modernă, care are o strategie, care are un project management, care are o abordare clară despre cum și în ce domenii să atragă fonduri, să implementeze toate aceste proiecte. Toate aceste lucruri au lipsit și asta înseamnă și pentru mine că o bună parte din munca mea este o muncă ce nu se vede. Nu e ca și cum eu pot să dau așa din mâini și se întâmplă ceva”.

Liberalul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, vine din administrația locală. Nu a împlinit încă 40 de ani, dar, la 23, a devenit primar în comuna Dudeștii Noi, la doi pași de Timișoara. Moștenește o instituție greoaie, cu o organigramă stufoasă, condusă, în ultimii opt ani, de social-democrați. Vechea administrație a pus accent pe asfaltarea de drumuri județene și s-a lăudat cu o mulțime de studii de fezabilitate, transformate uneori în proiecte. Excedentul bugetar de la finele ultimilor doi ani cel puțin s-a măsurat în zeci de milioane de lei.

 

Ce a lipsit Timișului pentru ca lucrurile să meargă altfel?

 

”I-a lipsit direcția, i-a lipsit coeziunea, i-a lipsit strategia. Și viziunea. Nu dorim să repetăm greșelile trecutului, vrem să privim către viitor și să facem toate aceste lucruri care i-au lipsit județul Timiș”.

 

Nica vorbește despre proiecte mari de infrastructură, de legături directe cu autostrada A1, care lipsesc la Timișoara, despre autostrada spre Belgrad, institut oncologic sau aeroportul Traian Vuia. La fel ca primarul Timișoarei, președintele consiliului județean a ajuns însă la concluzia că instituția trebuie resetată.

 

”Cel mai important este să gândim o strategie pentru județul Timiș și să dăm o direcție, cum vedem noi județul peste cinci, peste 10 ani. Iar aici e nevoie de un efort conjugat din partea autorităților locale, din partea mediului universitar, a mediului de afaceri și din partea societății civile.”

 

Teoretic, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au tras mereu la aceeași căruță. În realitate, pentru că șefii lor n-au fost niciodată pe aceeași lungime de undă, n-a existat o colaborare reală. Asta trebuie să se schimbe, în ciuda frecușurilor politice dintre USR PLUS și PNL. Din nou, Alin Nica.

 

”Trebuie să existe o colaborare cu Primăria Timișoara, colaborare care declarativ a existat întotdeauna în ultimii 30 de ani, dar practic ea nu s-a văzut în proiecte concrete și în rezultate palpabile pentru cetățeni. Cele două instituții sunt condamnate să colaboreze, dacă dorim să contăm cu adevărat în România”.

 

Dacă totul merge bine și protagoniștii nu se sucesc din nou, din această săptămână, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș ar putea avea și formule complete de conducere. USR PLUS și PNL n-au reușit încă să-și încheie negocierile mulțumitor pentru ambele părți, dar ultimele declarații ale liderilor locali arată că acest lucru e foarte aproape.

 
Priorități pentru administrația locală: de ce au nevoie Timișoara și Timișul