Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Petrică cel Negru”: personaj tradițional sau caricatură rasistă?

olanda.png

Sfântul Nicolae însoțit de mai mulți ”Petrică cel Negru” la o festivitate din Olanda
Image source: 
Evert Elzinga / AFP via rfi.fr

Fața neagră, buzele roșii și peruca afro, aceste caracteristici ale personajului  Black Pete (Petrică cel Negru) provoacă indignare în mai multe țări, dar se bucură de popularitate în Olanda și unele părți din Belgia. Iată câteva întrebări și răspunsuri cheie despre controversele pe tema acestui personaj care pentru unii reprezintă un eveniment tradițional, iar pentru alții o formă ostentativă de rasism.

Cine este „Black Pete”?

Cunoscut în olandeză sub numele de Zwarte Piet - sau Black Pete - este un bufon, un fel de asistent al Sfântului Nicolae sau Sinterklaas, care dă dulciuri copiilor și împachetează cadouri.

Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae, un bătrân cu barbă albă, ce poartă o mitră de episcop roșu cu alb, ajunge cu o barcă din Spania la mijlocul lunii noiembrie, fiind însoțit de mai mulți „Pete”.

Acești „Pete” sunt omniprezenți la paradele de stradă care au loc în Olanda înainte de 5 decembrie, în ajunul Sfântului Nicolae, când copiii olandezi și familiile lor desfac cadouri și cântă cântece.

Potrivit legendei, Sfântul Nicolae merge pe cal, iar Black Pete îl ajută să împartă cadouri copiilor, coborând pe hornul caselor oamenilor, la fel ca Moș Crăciun.

 

De unde vine Black Pete?

Sărbătoarea Sfântului Nicolae datează din secolul al XVI-lea, dar Black Pete apare abia în 1850.

Apare pentru prima dată alături de bătrân într-o carte ilustrată, intitulată „Sfântul Nicolae și slujitorul său” de Jan Schenkman.

În ilustrație, el poartă haine similare cu cele ale slujitorilor maurilor din Africa de Nord.

Black Pete pare a fi o versiune jovială a acelor ajutoare severe ale Sfântului Nicolae, care pot fi găsite în  folclorul european și care pedepsesc copiii obraznici.

Printre acestea se numără  și Pere Fouettard - „Father Whipper” - prezent în folclorul din anumite regiuni din Franța, Belgia și Elveția, și Krampus în Austria și părți din Europa centrală.

 

De ce Black Pete este atât de controversat?

Vocile critice spun că fața neagră a lui Black Pete, buzele roșii groase, cerceii aurii în formă de cercuri, peruca neagră și creață și hainele medievale obscure sunt cu siguranță rasiste.

Criticii săi cred că apariția sa evocă perioadele coloniale în care Olanda practica comerțul cu sclavi, în special din Surinam.

În 2015, un comitet al ONU pentru egalitatea rasială a declarat că personajul reflectă „stereotipuri negative” și că este văzut ca „un vestigiu al sclaviei” de către mulți oameni.

Mulți olandezi au crescut totuși cu tradiția și copiii se costumează adesea în Black Pete.

 Partidele de extremă dreaptă din Olanda s-au ocupat de această problemă.

 

Pro și contra

Campania împotriva Black Pete este condusă de organizația Kick Out Zwarte Piet (KOZP), care a organizat regulat proteste, timp de un deceniu la paradele Sinterklaas.

Mai mulți artiști olandezi cu origini africane sau surinameze au spus adesea că sunt împotriva acestei tradiții.

Problema este, de asemenea, din ce în ce mai cunoscută la nivel internațional. Vedeta Kim Kardashian a spus anul trecut pe rețelele sociale că este împotriva acestei tradiții și că  personajul este „deranjant”.

Susținătorii Black Pete au organizat numeroase contra-proteste împotriva demonstrațiilor KOZP, în timpul cărora au avut loc busculade și chiar atacuri cu... ouă.

 

Va dispărea Petrică?

În Olanda au început să apară unele modificări ale acestei tradiții în 2014, când Sfântul Nicolae a fost însoțit de „Cheese Pete”, a cărui față era pictată cu galben.

De atunci, mai multe posturi de radio, consilii locale și școli au optat pentru „Sooty Pete”, un Pete care are dungi gri pe obraji, ca niște urme apărute în urma coborârii sale pe horn.

Între timp, din cauza pandemiei de coronavirus majoritatea paradelor obișnuite au fost anulate anul acesta, ceea ce înseamnă că Pete nu a prea mai apărut.

În iunie, premierul olandez Mark Rutte a declarat că în anii următori „nu vor mai exista Zwarte Piets”.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr