Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Novak Djokovic și ”piramidele energetice” din Bosnia Herțegovina

piramida.png

Dealul de lângă orașul bosniac Visko a dobândit un prestigiu... inedit. Mulți oameni, printre care și celebrul tenisman Novak Djokovic, cred că dealul e de fapt... o piramidă
Image source: 
Elvis Barukcic/AFP via rfi.fr

Acoperit de o vegetație bogată, cu mulți copaci, dealul din apropierea orașului bosniac Visoko seamănă cu oricare alt deal din Bosnia. Cu toate acestea, miile de vizitatori care ajung acolo anual - inclusiv vedetele de renume, precum campionul sârb de tenis Novak Djokovic – au o altă părere.

În ciuda eforturilor oamenilor de știință de a combate afirmațiile, un număr mare de oameni încă mai cred că dealul este o piramidă străveche, creată de mâna omului și care are puteri vindecătoare magice.

Djokovic, care este cunoscut pentru preocupările sale spirituale, a făcut  deja două călătorii acolo în acest an și a numit situl un „paradis pe pământ”.

Dealul găzduiește acum un parc în formă de piramidă, opera lui Semir Osmanagic, un așa-zis explorator în vârstă de 60 de ani, care a „descoperit” situl chiar în afara  orașului Sarajevo în 2005.

„Am văzut acest deal acoperit de brazi și vegetație, cu versanții perfect orientați spre punctele cardinale”, a declarat pentru AFP Osmanagic, care purta o jachetă de piele și o pălărie în stil Indiana Jones, într-un weekend recent în timp ce conducea un grup de turiști prin sit.

„A fost evident pentru mine că acest deal nu este natural, este construcția unei civilizații superioare din punct de vedere tehnologic”, a spus el, insistând că este „cea mai mare și cea mai veche piramidă construită vreodată ”.

Arheologii contestă de multă vreme această teorie, pe care o consideră o pseudo-știință, și susțin că dealul este o structură geologică naturală.

Într-o scrisoare adresată autorităților bosniace în 2006, arheologii europeni au denunțat „sprijinul” acordat unei „farse crude asupra unui public ignorant” care „nu are loc în lumea științei autentice”.

Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Osmanagic, un fost om de afaceri din SUA, să efectueze „săpături arheologice” pe acest deal, cu sute de voluntari din străinătate.

El a cumpărat o bucată de teren, care include o rețea de tuneluri despre care spune că emit o forță specială de „energie” și, câțiva ani mai târziu, a deschis parcul cu ajutorul fundației sale „Piramida bosniacă a soarelui”.

 

Efectul Djokovic

Astăzi, parcul este plin de vizitatori, care au venit în număr și mai mare de când au aflat că Djokovic a vizitat locul.

În iulie și octombrie, Djokovic a făcut pelerinaje în acest parc și a invitat „toți sportivii” să profite de nivelurile sănătoase de „oxigen”.

"Știu că există multe îndoieli și dileme cu privire la autenticitatea (locului)", a declarat el pentru AFP în octombrie. Dar „pentru a înțelege pe deplin ce se întâmplă aici ... trebuie să vii”.

După o primăvară liniștită datorată pandemiei, mulțimile formate în principal din vizitatori regionali au revenit.

"Începutul sezonului a fost catastrofal, dar vizita lui Djokovic a fost o binecuvântare", spune Nermin Alihodzic, în vârstă de 47 de ani, care vinde turiștilor mini-piramide colorate și bucăți de cuarț.

În timp ce guvernul a încetat să susțină parcul în urmă cu peste un deceniu, autoritățile locale au contribuit la finanțarea construcției de drumuri, parcări și alte infrastructuri pentru a încuraja turismul.

O taxă de intrare de cinci euro pentru întregul parc include, de asemenea, accesul la rețeaua de tuneluri subterane despre care Osmanagic susține că emite unde electromagnetice vindecătoare.

În turul său, Osmanagic duce turiștii în diverse încăperi, îndemnându-i să atingă o stâncă netedă și să simtă cum „energia” crește.

Dzenana Halepovic, un vizitator în vârstă de 67 de ani din Sarajevo, vine aici frecvent.

În tuneluri "mă simt bine, respir bine, simt lumină. Simt pur și simplu că primesc energie acolo", a spus ea.

 

Înșelătorie sau panaceu?

Pentru Enver Imamovic, profesor emerit de arheologie la Universitatea din Sarajevo, proiectul este cu siguranță o înșelătorie.

Tunelurile sunt probabil „rămășițe ale unei vechi mine de aur”, în timp ce bucățile de pietre de pe deal, pe care credincioșii le consideră rămășițe ale piramidei, nu sunt „altceva decât formațiuni geologice naturale”, a declarat el pentru AFP.

„Tot ce se spune despre piramide este absolut inacceptabil”, mai spune el.

Osmanagic a promovat, de asemenea, situl ca un loc pentru „creșterea imunității” în timpul pandemiei coronavirusului.

Deși insistă că nu garantează remedii, el citează alte presupuse minuni potrivit cărora oamenii au fost vindecați de hipertensiune, diabet sau chiar cancer după o călătorie prin tuneluri.

Într-o țară săracă, cu un sistem de sănătate slab, ale cărui neajunsuri au fost expuse de criza coronavirusului, mulți sunt atrași de speranța medicinei alternative.

Emina Kavaz, în vârstă de 53 de ani, spune că alege „piramidele” în locul medicamentelor pentru astmul ei.

„Obișnuiam să vin în fiecare sâmbătă și să petrec între 40 și 60 de minute în tuneluri”, a spus ea. "Prețul ... este nesemnificativ în comparație cu rezultatul obținut."

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr