Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Populația țării va scădea cu 6 milioane de oameni în următorii 50 de ani, susține INS

Numărul locuitorilor României s-ar putea înjumătăți în următoarea jumătate de secol, arată Institutul Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri.

Îmbătrânirea și declinul populației va produce efecte în toate direcțiile: de la modificări structurale consistente în economie și societate, până scăderea numărului de parlamentari și europarlamentari.

INS estimează populația în 4 variante de calcul:

1) varianta constantă – care reprezintă o „variantă reper”, cu rol de a compara rezultatele obţinute prin menţinerea valorilor fertilităţii, speranţei de viaţă şi migraţiei nete din anul 2019, înregistrate în cadrul fiecărui judeţ.

2) varianta optimistă

3) varianta pesimistă

4) varianta medie – care este și cea mai plauzibilă asupra evoluţiei populaţiei.

După varianta constantă, România ar urma să ajungă în anul 2070 la 10,8 milioane locuitori.

În varianta optimistă, pentru anul 2070, rezultatul proiectării la nivel naţional este de 15,3 milioane locuitori, iar în cea pesimistă de 11,8 milioane locuitori.

În fine, varianta medie România ar urma să aibă, în anul 2070, o populaţie rezidentă de 13,2 milioane oameni, iar în varianta intermediară sunt estimați la 13,8 milioane locuitori, peste 50 de ani.

Conform tuturor variantelor de proiectare, populaţia rezidentă a ţării se va reduce cu valori cuprinse între 4,1 milioane şi 8,6 milioane de persoane.

Populaţia feminină ar continua să fie predominantă în România. Doar în judeţele Giurgiu, Teleorman și Botoșani, populaţia feminină va fi minoritară.

Ppulaţia tuturor judeţelor se va diminua, cu excepţia judeţului Ilfov care va înregistra o creştere, cu aproximativ 207,6 mii persoane, adică 42,7%.

În 2070, Bucureştiul ar urma să aibă în continuare cea mai numeroasă populaţie: 1,59 milioane persoane.

Judeţele Prahova şi Argeş vor înregistra cea mai mare reducere, de până la -351,3 mii persoane.

În fine, dintre regiuni, populaţia rezidentă din Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia ar urma să se reducă la puţin peste jumătate, până în anul 2070.

Motivele ar fi menţinerea unor valori scăzute ale natalităţii şi fertilităţii, plus migrarea populaţiei apte de muncă.