Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stare de urgență în sănătate publică în R.Moldova, din 30 noiembrie până pe 15 ianuarie 2021

medici_echipati.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În R.Moldova, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia autorităților vine după ce, joi, au fost confirmate 1.691 de cazuri noi de coronavirus, cele mai multe de la începutul pandemiei. Astfel, bilanțul total ajunge la 102.894 de cazuri și 2.229 de decese.

”Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a declarat, vineri, premierul moldovean, Ion Chicu.

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile de la Chișinău au decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.  În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Potrivit deciziei, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică.