Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situația pandemiei de coronavirus în lume

pandemie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Pandemia covid-19 s-a soldat cu 1,44 de milioane de morţi în lume, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP. Statele Unite înregistrează cel mai mare număr de decese, urmate de Brazilia, Mexic şi Regatul Unit. 

Europa a depăşit sâmbătă pragul de 400.000 de morţi din cauza covid-19, iar aceste bilanţuri în Franţa şi Italia au depăşit pragul de 50.000, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, fapte marcante şi un rezumat al evoluţiei pandemiei în lume. 

S-au redeschis magazinele în Franța

Magazinele considerate ”neesenţiale” s-au redeschis sâmbătă în Franţa, după ce au rămas închise timp de o lună, din cauza izolării impuse în lupta împotriva covid-19. Această redeschidere intervine cu mai puţin de o lună înainte de Crăciun - o perioadă crucială pentru comercianţi.

Plimbările sunt de asemenea permise pe o rază de 20 de kilometri în jurul locuinţei, timp de trei ore. Anterior ele erau autorizate pe o rază de un kilometru, timp de maximum o oră.

Teste antigen pentru contacții cazurilor pozitive

Tot în Franţa, Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) se pronunţă ”în favoarea” folosirii testelor de antigeni/anticorpi în sânge, mai rapide decât testele virusologice RT-PCR, în cazul ”persoanelor de contact”. Această recomandare deschide calea utilizării - şi rambursării - testelor, însă măsura urmează să intre în vigoare după ce este publicată în Jurnalul Oficial.

Relaxare a restricțiilor în Argentina

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a anunţat o relaxare a restricţiilor impuse în ţară. Numai două oraşe, situate în sud, rămân în izolare sanitară. Însă unele restricţii rămân în vigoare - purtarea obligatorie a măştii sau interzicerea organizării de spectacole şi reuniuni de peste zece persoane în locurile închise.

Adunările, interzise la Los Angeles

După ce a închis barurile şi retaurantele miercuri, Los Angelesul, un oraş mare situat pe Coasta de Vest a Statelor Unite, interzice cea mai mare parte a adunărilor publice - timp de trei săptămâni - în contextul în care ”curba” noilor contaminări cu noul coronavirus creşte în continuare. Această măsură nu se aplică slujbelor religioase şi manifestaţiilor.

Recomandări pentru baruri la Tokyo

Localurile care servesc alcool, inclusiv localurile de karaoke, sunt îndemnate să se închidă la ora locală 22.00, începând de sâmbătă, la Tokyo, pe o perioadă de trei săptămâni. Această măsură nu are caracter constrângător, însă cei care o aplică vor putea beneficia de ajutoare.

1.44 milioane de morți 

Pandemia covid-19 s-a soldat cu 1,44 de milioane de morţi în lume, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP sâmbătă la ora 11.00 GMT (13.00, ora României). Aproximativ 61,6 milioane de cazuri de covid-19 au fost înregistrate în mod oficial - dintre care peste 39 de milioane s-au vindecat. 

Statele Unite înregistrează cel mai mare număr de morţi (264.866) şi sunt urmate de Brazilia (136.200), Mexic (104.873) şi Regatul Unit (57.551).

Europa a depăşit sâmbătă pragul de 400.000 de morţi din cauza covid-19. Bilanţurile morţilor din cauza covid-19 în Franţa şi Italia au depăşit pragul de 50.000 de morţi.