Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femei în România: După 30 de ani, tăcerea nu se mai justifică

mihaela_miroiu.jpg

Mihaela Miroiu.

La 30 de ani de prezență RFI în România vă provocăm la o discuție despre rolul femeilor în societatea românească. Pornim discuția de la momentul '90-  Revoluția din 89 le-a adus femeilor eliberarea - a fost una dintre cele mai rapide eliberări din acel moment  -  în sfârșit nimeni nu mai avea dreptul să decidă asupra aparatului lor reproducător. Avortul nu mai era interzis...

 

La 30 de ani, uitându-ne spre Polonia, tindem să spunem că noi nu am mai permite așa ceva, tocmai pentru că România a avut parte de una dintre cele mai dure dictaturi, iar restricțiile privind avortul au mutilat femeile atât fizic, dar mai ales sufletește.  Prin urmare, pur si simplu nu am mai permite! Pentru că avem niște mecanisme care s-ar declanșa automat...

Și totuși, așteptăm în continuare decizia Curții Constituționale cu privire la dreptul de a studia egalitatea de gen în mediul academic.
Pe plan profesional, femeile s-au adaptat mult mai repede decât bărbații pentru că sectoarele în care activau s-au privatizat mai rapid. 

Pe de altă parte, cele care au vrut să răzbească în politică s-au lovit mereu de ștampila "Elena Ceaușescu", deși bărbații politicieni nu au fost niciodată comparați cu Nicolae Ceaușescu. 

Tot la 30 de ani a sosit însă și momentul ca femeile să ia atitudine atunci când misoginismul lovește în societate, la locul de muncă, atunci când sunt supuse abuzurilor de orice fel. După 30 de ani, "tăcerea e inacceptabilă și din partea lor" spun invitatele mele de astazi.

Despre parcursul femeilor în lungii ani de tranziție discutăm  împreună  cu Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA, activistă pentru drepturile omului, feministă și Diana Neaga, membră a Societății de Analize Feministe AnA.