Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech

vaccin_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului coronavirus Pfizer/ BioNTech pe scară largă, anunță BBC. Inocularea va începe săptămâna viitoare.

Autoritatea de reglementare britanică MHRA spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva Covid-19, este sigur, iar imunizările ar putea începe în câteva zile pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată.

Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele unități urmând să sosească în Marea Britanie în următoarele zile. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze - suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer BioNTech este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care durează în mod normal un deceniu.

Deși vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile pentru a opri răspândirea, spun experții.

Agenţia Europeană a Medicamentului va decide pe 29 decembrie dacă are suficente date care să dovedească eficienţa şi siguranţa vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech.

Pentru vaccinul Moderna va fi luată o decizie pe 12 ianuarie.

„Trebuie să spun că este o lumină la capătul tunelului, dar trebuie să fim disciplinaţi până în momentul în care ajungem la un plan de vaccinare adecvat să eradicăm acest virus”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că o campanie de vaccinare pentru publicul larg va fi organizată la ei între aprilie şi mai.