Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tinerii din Vietnam redescoperă îmbrăcămintea tradițională

vietnam.png

Tânărul Nguyen Duc Loc din Hanoi confecționează articole de îmbrăcăminte tradiționale, pe care le promovează cu succes în rândul tinerilor vietnamezi
Image source: 
AFP via rfi.fr

Confecționate din mătase delicată, brodate, cu mâneci vaste, evazate: ținutele vietnameze din secolul al XIX-lea nu par să se potrivească cu agitația orașelor moderne. Dar Nguyen Duc Loc, un antreprenor în vârstă de 28 de ani, împreună cu echipa sa de 11 lucrători, din Hanoi, este convins că ținuta strămoșilor lor își poate găsi locul în viața modernă.

„Dorința mea este ca în orice garderobă vietnameză, pe lângă costume, pantaloni și rochii, să existe cel puțin o ținută bazată pe un stil tradițional, de purtat la evenimente importante, cum ar fi festivalurile și nunțile”, a declarat el pentru AFP.

Pe baza propriilor cercetări, Loc și compania sa Y Van Hien reproduc ținute din dinastia Nguyen, care a domnit aproape un secol și jumătate începând din 1802 - o perioadă în care clasa conducătoare purta veșminte extravagante, viu colorate, înfrumusețate cu simboluri ale puterii, cum ar fi dragonii.

El dorește ca toată lumea, atât bărbații, cât și femeile, să aprecieze „uimitoarea frumusețe” a veșmintelor străvechi în stil imperial, spune el, și să înțeleagă rolul pe care îl are această îmbrăcăminte în istoria culturală a Vietnamului.

Într-una dintre primele sale comenzi majore, companiei Y Van Hien i s-a cerut să producă costume pentru Phuong Khau, o dramă de 18 episoade, difuzată pe YouTube, despre împăratul și împărăteasa dinastiei Nguyen.

Compania - care a fost înființată în 2018 - a făcut costume și pentru cântăreți, artiști din videoclipuri muzicale și prezentări de modă.

 

Conservarea culturii

În ciuda unor critici conform cărora creațiile sale s-au îndepărtat prea mult de cele originale, interesul tinerilor a crescut.

Mulți aleg să închirieze o ținută pentru o ședință foto, cu prețuri începând de la 17 dolari.

„Cred că costumele în stil antic ... fac parte din cultura vietnameză pe care trebuie să o păstrăm”, a spus Pham Trang Nhung, un student în vârstă de 22 de ani venit să vadă creațiile lui Loc. „Cred că tinerii de azi știu mai multe despre ținutele occidentale decât de cele tradiționale”.

Curiozitatea pentru ținutele purtate de generațiile anterioare a crescut de când oficialii din departamentul de sport și cultură din provincia centrală Thua Thien-Hue au început să poarte tradiționalul "ao dai" - o tunică lungă purtată peste pantaloni – o dată pe lună pentru a promova conservarea valorilor culturale.

Deși acestea sunt mult mai confortabile și moderne decât îmbrăcămintea regală din secolul al XIX-lea, unii spun că ținutele sunt prea restrictive și nefolositoare în zilele noastre.

Cu toate acestea, o versiune simplificată a tunicii femeiești "ao dai" este folosită în uniformele școlare din regiunile sudice și centrale, este purtată de însoțitorii de zbor care lucrează pentru Vietnam Airlines și este purtată la ocazii speciale.

Rețelele sociale prezintă o mulțime de imagini cu femei tinere care pozează în veșminte tradiționale -  există și câteva grupuri de Facebook care se adresează celor interesați de creațiile antice, iar unii pasionați chiar s-au unit pentru a crea o companie de design rivală cu Loc.

Nguyen Duc Binh, editor al unei reviste de artă și expert în cultura tradițională, a declarat că atracția în rândul tinerilor provine din dorința de a se afirma și mândria lor față de propria țară, asemănătoare cu cea a tinerilor din alte state asiatice.

„În unele țări mai dezvoltate, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, costumele tradiționale pot fi văzute ca niște icoane de către tineri”, a spus el.

Tinerii vietnamezi „admiră dezvoltarea acelor țări” și „au încercat să găsească câteva lucruri tradiționale” din trecutul propriei țări pentru a sărbători.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de rfi.fr