Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un artist din Buzău a lansat opincile cu toc

opinci_cu_toc_1.jpg

Sursa imaginii: 
facebook

Creatorul buzoian Aliane Matei lansează opinca cu toc, susținând că aceasta „face chemare înapoi la tipul de încălțăminte tradițional, folosit în costumația populară românească”.

Aliane Matei este un sculptor, creator de costume și artizan român, care abordează tehnici străvechi de prelucrare a pielii, lemnului, pietrei și metalului. Creațiile lui sunt în mare parte unicat, purtând o estetică distinctă - legătura între natură, culturi arhaice și lumea contemporană:

"Cândva o necesitate, azi un simbol - m-am simțit inspirat să aduc opinca într-o lumină contemporană, păstrându-i în același timp caracterul ancestral.

Ideea mi-a venit în anii ‘90 văzând cum acest accesoriu identitar este gradual îndepărtat din portul popular, fiind înlocuit - în reprezentațiile populare de pe scenele naționale și internaționale - de pantofi cu toc.

Prin această creație am vrut să dau posibilitatea ca opinca să își continue tradiția - înțelegând în același timp tocul înalt și postura pe care acesta ți-o oferă.

Inspirându-mă din portul tradițional românesc, opinca cu toc este făurită manual, respectând tehnicile de prelucrare tradiționale și meșteșugul moștenit de la străbuni. Opincile sunt confecționate din piele tăbăcită cu scoarță de stejar, iar tocul poartă forma furcii de tors.

Furca de tors, accesoriu nelipsit femeilor, era purtată acasă, la șezătoare, pe câmp sau pe stradă, aceasta fiind și primul obiect pe care, în unele zone, tânărul fecior îl oferea fetei în semn de logodnă.

Tocul l-am cioplit în lemn de stejar lăsând o aripă a furcii în exterior iar cealaltă fracturată în secul tălpii. Acesta este decorat prin incizie și excizie cu simbolul a două sfori răsucite, reprezentând uniunea dintre el si ea. Tocul se termină cu o coroniță de bronz lustruit.

Simbol tradițional de putere și strășnicie, stejarul a devenit liantul nobil ce unește cele două părți ale opincii: tocul sculptat și îmbrăcămintea din piele”, declară artistul din Buzău.

Opincile cu toc sunt lansate în serie limitată si pot fi cumpărate doar la comandă directă.


Sursa imaginii: 
facebook