Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biserica Ortodoxă Română: Comisia Europeană nu poate decide și impune nimic în sfera religioasă

banescu.jpg

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Sursa imaginii: 
captura video Youtube

Comisia Europeană nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, în afara recomandărilor legate de protejarea de  Covid-19 în viața socială din perioada sărbatorilor, răspunde BOR la recomandarea privind slujbele online.

Opinia Bisericii Ortodoxe Române este scrisă într-un comunicat oficial, semnat de anunțat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu:

Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, scrie preotul Vasile Bănescu.

Conform opiniei BOR, bisericile - formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai - sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei:

Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță. Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, mai scrie în comunicatul oficial al BOR.

Amintim, Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate” și „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari.”

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor.

Printre altele, Comisia recomandă menținerea interzicerii circulației inclusiv pentru ultimele zile din an, reamintind principiul cheie de urmat: „prudență” și „prudență”.

De asemenea, Liturghiile de Crăciun vor avea loc „cu respectarea deplină a regulilor”, a declarat monseniorul Mario Meini, președintele CEI: „Dacă liturgiile și întrunirile sunt supuse unei prudențe deosebite, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni a devenit clar cum este posibil să sărbătorim în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și de Crăciun și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea”.

Chiar și Papa Francisc și-a anulat tradiționalul act de venerație din 8 decembrie, din cauza pandemiei:

La 8 decembrie, Sfântul Părinte Francisc va săvârși un act de devoțiune în privat, încredințând Fecioarei Maria orașul Roma, locuitorii acestuia și pe numeroșii bolnavi din orice parte a lumii. Decizia de a nu merge în după-amiaza zilei de 8 decembrie în Piazza di Spagna pentru tradiționalul act de venerație la Neprihănita se datorează situației actuale de urgență sanitară, fiind luată cu scopul de a evita orice risc de infectare provocat de formarea unor grupuri de oameni”, a anunțat directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Papa Francisc face în fiecare an un scurt pelerinaj la imaginea Fecioarei Maria din Piazza di Spagna, în centrul istoric al Romei, pentru a-i încredința Maicii Domnului orașul, locuitorii și speranțele viitorului. El parcurge un drum de-a lungul căruia salută mulțimile de credincioși aliniați pe margine.