Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus - Șase pacienți cu Covid-19 s-au sinucis în ultimele luni în Albania

- Serbia renunță să îl mai expulzeze pe ambasadorul Muntenegrului, la cererea președintelui Vucic.

- Macedonia de Nord și Bulgaria se ceartă pe tema eroilor războiului de eliberare.

- În Bosnia-Herțegovina eficacitatea justiției scade, dar bugetul și numărul angajaților crește.

- Kosovo este prezentată în Canada, de Ziua Independenței, în expoziția numită „Albania: Țara vulturilor”.

 

În Albania, al 6-lea pacient infectat cu coronavirus s-a sinucis la Spitalul Universitar din Tirana

Poliția a declarat că incidentul a avut loc la aproximativ jumătate de oră după miezul nopții, iar pacientul care și-a pus capăt vieții este un bărbat de 60 de ani, internat de două zile, cu complicații provocate de Covid-19.

A fost al 5-lea caz de sinucidere a unor bolnavi internați în Albania în ultimele luni și al 4-lea doar la Spitalul Universitar "Shefqet Ndroqi". Primul caz a fost la 13 august, când un pacient de doar 29 de ani s-a aruncat de pe un balcon al salonului. Au urmat alți doi bărbați, de 65 și 52 de ani, care s-au sinucis în același mod, iar la 11 noiembrie, un bolnav de 69 de ani s-a aruncat de la fereastră, decedând după o zi. Autoritățile medicale asigură zi și noapte paza în jurul clădirii unității medicale, iar experții susțin că ar fi vorba de o agravare psihologică pe fondul contactării virusului SARS-Cov-2.

După cum personalul medical a declarat jurnaliștilor de la „Euronews”, în prezent sunt 4 medici psihiatri care supraveghează pacienții, însă până luna trecută nu era niciunul.

În fine, un motiv serios analizat pentru aceste sinucideri în lanț din Albania ar putea fi tratamentul cu Hydroxycloroquină, medicament utilizat pentru formele grave de Covid-19, și care are ca efecte secundare și căderi psihice cu tendințe de suicid.

Avertismentul asupra acestor efecte provine inclusiv de la Agenția Europeană a Medicamentelor. Trebuie spus că și autoritățile din Spania au raportat cel puțin 6 cazuri de tulburări psihiatrice la cei tratați cu doze mari de Hydroxycloroquină.

 

Serbia renunță să îl mai expulzeze pe ambasadorul Muntenegrului, la cererea președintelui Vucic

„În această seară, Serbia va retrage unilateral decizia de expulzare a ambasadorului Muntenegrului la Belgrad, Tarzan Miloșevic”, a anunțat la începutul săptămânii premierul sârb Ana Brnabic.

Șefa guvernului le-a spus jurnaliștilor că decizia a fost luată duminică seară, după o întrevedere cu președintele Aleksandar Vucic și cu ministru Afacerilor Externe, Nikola Selakovic, iar ea speră ca aest gest să fie „interpretat ca un act de bunăvoință”.

Prim-ministrul a mai precizat că președintele este cel care a solicitat guvernului să reanalizeze ordinul ministrului de Externe de a-l declara pe ambasadorul din Muntenegru drept „persona non grata”. Amintim, sâmbăta trecută, ambasadorul Serbiei în Muntenegru – Vladimir Bozovic a fost declarat „persoa non grata” și i s-a cerut să părăsească țara din cauza unor declarații controversate, privitoare la statutul de ocupant al Serbiei în Primul Război Mondial.

Ambele țări au fost avertizate și de Uniunea Europeană, care le-a amintit că relațiile de bună vecinătate sunt importante pentru ele, în drumul spre adeziune.

 

Macedonia de Nord și Bulgaria se ceartă pe tema eroilor războiului de eliberare

„Politicienii bulgari ar trebui să îngenuncheze în fața monumentului militarilor căzuți în războiul de eliberare națională a Macedoniei”, a declarat președintele partidului VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski. Acesta a adăugat că, în loc să îl acuze pe el că propagă o isterie anti-bulgară în Macedonia de Nord, liderii vecinilor din est ar trebui ca la prima lor vizită la Skopje, să meargă la statuia eroilor din apropierea clădirii guvernului și, la fel ca fostul cancelar german Willy Brandt, să le ceară scuze pentru ce au făcut poporului macedonean.

De asemenea, Mickoski s-a adresat și comunității internaționale, căreia îi transmite ca în loc să asculte politicile revizioniste ale altor state, să sprijine mai degrabă integrarea Macedoniei de Nord în UE, fiindcă și țările mici au dreptul să stea la masa națiunilor europene.

În fine, liderul de partid a vorbit propriului popor, spunând că toți cei ce trăiesc pe acel pământ: macedoneni, albanezi, turci, valahi, romi, sârbi, bosniaci sau egipteni, ar trebui să se ridice în apărarea țării ce îi găzduiește acum – Macedonia de Nord.

 

În Bosnia-Herțegovina eficacitatea justiției scade, dar bugetul și numărul angajaților crește

Percepția publicului privind puterea judecătorească s-a deteriorat în ultimii ani, mai ales în privința imaginii judecătorilor și procurorilor. Agenția Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltare internațională (USAID) a prezentat principalele concluzii ale studiului asupra indicelui de performanță judiciară în Bosnia-Herțegovina în 2019, și a bifat al 5-lea an consecutiv în care întocmește asemenea rapoarte. Concluzia a fost trasă după trei surse directe de date: o anchetă în rândul cetățenilor, percepția judecătorilor și procurorilor asupra situației actuale și baza de date administrative a Înaltului Consiliu Judiciar. Doar această din urmă instituție arată creșteri ale încrederii față de 2018, în timp ce populația și magistrații au o părere diferită. De asemenea, cheltuielile cu justiția au crescut de la 85 de milioane de euro în 2018 la 105 milioane anul trecut. În plus, în ultimii ani, a crescut constant numărul angajaților în acest domeniu, fapt care, în opinia generală, nu s-a tradus printr-o creștere a performanțelor în justiția din Bosnia-Herțegovina.

 

Expoziția numită „Albania: Țara vulturilor”, pentru Ziua Independenței, s-a deschis în Canada

Expoziția de la Galeria Ambigu s-a deschis la 28 noiembrie și se va închide la 4 decembrie, prezentând opere de artă și obiecte istorice din diferite regiuni ale Albaniei.

Aceasta respectă regulile de sănătate ale provinciei Quebec, iar protocoalele sunt ridicate la maximum. Galeriile vor fi deschise, la fel și magazinele din centrele comerciale. Portul măștii de protecție va fi obligatoriu, atât în interior cât și în exterior.

De asemenea, o rotație continuă va fi necesară în derularea activității pentru a da oricui posibilitatea să vadă expoziția, anunță presa din Kosovo.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Balcanii de Vest:

Dejana Microvic Birtasic, Serbia

Besiana Krasniqi, Kosovo

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

Hana Hot, Bosnia și Herzegovina

Dafina Meco, Albania

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei