Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Prima tranșă de un milion de vaccinuri vine luna viitoare

iohannis_presidency.jpg

Klaus Iohannis
Image source: 
presidency.ro

Președintele susține joi o declarație de presă, la finalul vizitei la Centrul de vaccinare anti-COVID-19 și după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe tema strategiei de vaccinare.

Klaus Iohannis a declarat că primii vor fi vaccinați cei din personalul medical din spitalele Covid și categoriile cele mai vulnerabile:

Astăzi, în cadrul ședinței CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni de zile. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile pe care se bazează și foarte multe alte detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg mâine, la Guvern. În săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru public.

Este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficiem de prima tranșă de vaccin, cu circa un milion de doze. În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă, se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european. Intenția de vaccinare în zona medicală este de circa 80%. Este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare. Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, un proiect pilot, așa vor arăta centrele de vaccinare, cu o zonă de primire, zonă de discuție cu medicul, zona de vaccinare și o zonă de vaccinare după vaccinare. Există un registru electronic confidențial unde sunt înregistrate toate vaccinurile. Este nevoie de vaccinare în două tranșe, la un interval care va fi comunicat. Suntem bine pregătiți, așteptăm vaccinurile și personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății. Abia aștept să vină vaccinul și să ne apucăm de reconstrucție, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia și să reajungem la normalitate”.

În privința alegerilor parlamentare de duminică, președintele a declarat:

Este ușor de observat că în ultimele zile tot mai des auzim de sondaje. Într-un fel este bine. Cam în toate sondajele câștigător e PNL, ceea ce e un lucru bun, și eu îmi doresc să câștige PNL. Alegerile nu se câștigă în sondaje, ci la urne, prin vot. Văr rog să mergeți și să votați. E extrem de important. Ați fost alături de mine în 2019 în primăvară la referendum și am reușit să oprim ciopârțirea legilor justiției. Ați fost alături de mine la prezidențiale. Mergeți la vot ca să nu pățim ca în decembrie 2016 când printr-o prezență scăzută la vot a câștigat PSD și și-a bătut joc de țară, de justiție, de investiții publice. Ați fost alături de mine, votați echipa cu care vom reconstrui România, votați pentru România normală”, a încheiat Klaus Iohannis.