Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul zbor Boeing 737 MAX după dezastrele din 2018 și 2019 (reportaj AFP)

boeing.png

Avion Boeing 737 MAX al companiei American Airlines în timpul unui zbor demonstrativ între Dallas (Texas) și Tulsa (Oklahoma), 2 decembrie 2020
Sursa imaginii: 
Cooper Neill / AFP via France24

Vom ajunge teferi? Probabil că întrebarea a trecut prin mintea celor 87 de pasageri, în principal jurnaliști, inclusiv doi de la Agența France Presse, în timpul primului zbor la bordul unui Boeing 737 MAX din ultimele 20 de luni.

Ținut la sol timp de 20 de luni în urma celor două accidente care au ucis 346 de persoane, acest avion a primit autorizație pentru a zbura din nou în Statele Unite, în noiembrie.

Zborul din Dallas, Texas, către Tulsa, Oklahoma, care a avut loc miercurea trecută, a fost menit să îndepărteze temerile și să convingă de fiabilitatea acestui avion al companiei American Airlines, care intenționează să efectueze din nou zboruri comerciale cu 737 MAX din 29 decembrie a.c..

Ca de obicei, la decolare, însoțitoarele de zbor au prezentat instrucțiunile de siguranță înainte de a distribui gustări și apă îmbuteliată

Singura diferență: căpitanul, Pete Gamble, salută pasagerii asigurându-i că personalul a făcut tot posibilul pentru a restabili „lanțul de siguranță”, rupt de Lion Air (189 de morți) în octombrie 2018 și Ethiopian Airlines (157 morți) în martie 2019.

„Datorită schimbărilor aduse sistemelor, a examinării vigilente a fiecărui dispozitiv și a instruirii pe care am pus-o la punct, nivelul de încredere a crescut cu adevărat”, a declarat ulterior căpitanul pentru AFP. „(737 MAX) avea nevoie de o inspecție amănunțită.”

Pentru a prelua controlul aeronavei, fiecare pilot American Airlines va trebui mai întâi să finalizeze o sesiune de antrenament de două ore pe iPad, apoi va trebui să petreacă o oră singur într-un simulator, și în cele din urmă, două ore alături de un coleg în timpul cărora vor experimenta mai multe scenarii de incidente.

 

Turbulențe

În afară de unele turbulențe, zborul, care a durat aproximativ cincizeci de minute, a decolat fără probleme.

Pasagerii au purtat mască și au fost repartizați în tot avionul, separați de câte un scaun gol. Toată lumea a fost calmă, fără emoții.

Pentru un pasager fără cunoștințe specifice de aviație, nimic nu diferențiază cu adevărat Boeing 737 MAX; singura particularitate este inscripția 73-8x din dreptul roții din față. Cardurile de siguranță introduse în buzunarele scaunului menționează doar numărul „737”.

Unele detalii permit totuți pasionaților de aviație să îl recunoască, cum ar fi vârfurile despicate ale aripilor sau lamele curbate ale motorului.

American Airlines  asigură că orice client care achiziționează un bilet de avion va fi informat dacă va zbura cu un 737 MAX. Compania se angajează să ofere alternative oricărui pasager care nu dorește să zboare cu acesta.

“Siguranța este prioritatea noastră. Nu există excepții", afirmă David Seymour, directorul operațional al companiei, care dorește să evidențieze munca desfășurată de mecanici, ingineri și piloți.

Angajat de 34 de ani la American Airlines, Roger Steele „adoră” Boeing 737 MAX.

El a fost de față când compania a primit primul avion de acest tip. Acum se asigură că aceste aeronave sunt pregătite să zboare în siguranță.

 

Anvelope, rezervoare, utilaje

Aflat într-un depozit de la baza de întreținere a companiei din Tulsa, Roger Steele supraveghează toate verificările și modificările impuse de autorități înainte de fiecare zbor, ceea ce înseamnă patru zile intense de muncă la fiecare dispozitiv.

Echipele din acest depozit lucrează 24 din 24 pe două dispozitive în același timp pentru a verifica presiunea anvelopelor, sistemele hidraulice, motoarele și rezervoarele. Uneori este necesar să actualizeze unele programe de zbor din cabină sau să modifice poziționarea unor cabluri.

Toate aceste măsuri sunt dictate de Agenția Americană a Aviației (FAA), care, pe 19 noiembrie, a autorizat zborul acestui avion care a fost ținut la sol din martie 2019.

„Am început să lucrăm în aceeași zi”, spune Steele.

Aproximativ douăzeci de aeronave 737 MAX sunt încă afară, pe pistă. Echipele de întreținere s-au ocupat de ele „ca și cum acestea ar fi fost în serviciu”, a spus Erik Olund, directorul bazei de întreținere Tulsa.

În plus față de controlul obligatoriu efectuat la fiecare 30 de zile, muncitorii au pornit motoarele și au mișcat roțile la fiecare zece zile.

Nivelul de umiditate și rezervoarele au fost atent monitorizate, iar la motoare au fost montate sisteme de protecție  pentru a împiedica pătrunderea animalelor, îndeosebi a păsărilor.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de France24

Editor Șerban Georgescu