Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Neîncrederea și dezinformarea, obstacole în calea ”marii vaccinări”

pexels-nataliya-vaitkevich-5863435.jpg

Fotografie generică cu un flacon de Vaccin anti COVID-19 injectabil şi un ac de seringă
Sursa imaginii: 
Pexels

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, indică posibilitatea ca unul sau mai multe vaccinuri COVID-19 să fie disponibile înainte de sfârșitul anului. Pe pagina sa, agenția precizează că siguranța vaccinurilor este o prioritate absolută.

Iar Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor lucrează cu parteneri la toate nivelurile, inclusiv asociații de asistență medicală, pentru programe flexibile de vaccinare luând în calcul diferite vaccinuri și scenarii.

Și, pentru a răspunde neîncrederii unei părți a opiniei publice președintele ales Joe Biden, alături de foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton au transmis că sunt gata să se vaccineze public, pentru a-și încuraja concetățenii să le urmeze exemplul.

Dar cum stau lucrurile în Europa?

Există o serie de obstacole identificate  de Comisia Europeană în strategia sa de vaccinare – de ordin logistic dar și psihosocial, după cum arată o analiză a publicației Toute l”Europe.

Mai multe guverne au anunțat deja că nu vor face vaccinarea obligatorie. Dar o problemă din ce în ce mai importantă în Europa și, în special, în Franța – subliniază revista L”Express -  este legată de modul în care se va putea ajunge la o imunizare la scară largă.

Încă 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se declară alarmată de această neîncredere tot mai mare față de campaniile de vaccinare, considerând fenomenul drept „una dintre cele mai mari 10 amenințări la adresa sănătății din prezent”.

Cu ocazia unui studiu publicat în octombrie 2020, revista științifică Nature Medicine reamintea că „diferențele între ratele de acceptare a potențialului vaccin ar putea întârzia controlul global al pandemiei și ar avea consecințe economice și sociale majore ".

Iar problema este europenii se arată mai reticenți decât media mondială.

Astfel – ne spune Toute L”Europe -  conform studiului realizat de institutul Ipsos MORI în septembrie 2020 în rândul a 20.000 de persoane din 27 de țări de pe planetă (inclusiv cele mai populate, precum China, India sau Brazilia), 74% dintre respondenți au spus că sunt gata să fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă vaccinul este disponibil.

Dar dacă China este de departe țara ai cărei locuitori sunt cei mai  favorabili – în proporție de 95%, la celălalt capăt al spectrului se află Rusia, cu doar 54%.

Regatul Unit înregistrează o rată ridicată (85%), dar țările europene sunt în general sub media mondială. De la Spania sau Olanda cu peste 70% la Franța (59%), Polonia și Ungaria (56%).

În privința reticențelor, Ipsos MORI identifică patru motive principale : mai întâi frica de efectele secundare, apoi îndoielile cu privire la eficacitatea reală, apoi sentimentul unora de a nu fi suficient de expuși la Covid-19 pentru a trebui să se protejeze și, în cele din urmă, o opoziție frontală față de vaccin, care poate fi deosebit de mare în anumite țări europene.

Astfel, 30% dintre italieni și 24% dintre francezi se declară din principiu ostili viitoarelor campanii de vaccinare.

Așadar, o bătaie de cap în plus pentru autoritățile europene.

 De altfel, în strategia sa, Comisia Europeană le cere statelor membre să pregătească o comunicare pe scară largă eficientă, consecventă și transparentă asupra vaccinurilor și disponibilității acestora.

Și, evident, să se pregătească pentru a răspunde eficient valului de dezinformare, așteptat odată cu sosirea primelor doze de vaccin.