Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incidente la vot: Ștampile dispărute, președinte de secție, testat pozitiv la coronavirus

monica-dajbog.jpg

Monica Dajbog, purtător de cuvânt MAI
Image source: 
mai.gov.ro

Mai multe incidente au fost înregistrate la votul de duminică seara, a anunțat purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.  De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale.  În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat, a declarat aceasta.

Au fost sesizate 26 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral. De asemenea, au fost aplicate 33 de  amenzi în valoare de peste 120 de mii de lei și 24 de avertismente scrise.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog a dat și câteva exemple: 

  • Într-o localitate din Vaslui, polițiștii fac cercetări după ce au fost sesizați prin 112 că reprezentanții unui partid politic transportă alegători la secția de votare.
  • Polițiștii din Buzău efectuează  cercetări cu privire la un bărbat care după ce a votat la o secție din municipiul Buzău, a încercat să voteze încă o dată la o altă secție. 
  • Polițiștii din județul Giurgiu au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru continuarea campaniei electorale.
  • La o secție de votare din Cluj-Napoca, un cetățean  a  votat deși nu avea acest drept. Se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.
  • Sunt în cercetare, de asemenea, mai multe sesizări de la cetățeni care susțin că nu au fost lăsați să voteze deși aveau acest drept.
  • Poliția Municipiului Drobeta Turnu-Severin a fost sesizată de vicepreședintele unei secții de votare, cu privire la faptul că, un cetățean ar avea asupra sa mai multe buletine de vot. În urma verificărilor efectuate, asupra alegătorului au fost găsite 3 buletine de vot, care au fost înmânate din greșeală de un membru al secției de votare. Drept urmare, unul dintre buletinele de vot a fost anulat de comisie. 
  • În Argeș, un bărbat a fost amendat cu 600 de lei după ce și-a fotografiat buletinul de vot și l-a diseminat pe un grup privat.
  • La o secție din Roman, membrii comisiei au sesizat jandarmul care asigura măsurile de ordine cu privire la faptul că la un bar din apropierea secției se comercializează băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, barmanul fiind sancționat contravențional. 
  • La o secție de votare din județul Olt, procesul de vot a fost întrerupt pentru 20 de minute după ce s-a sesizat faptul că lipsește o ștampilă de vot. 
  • La o secție de votare din Alba, s-a dispus înlocuirea președintelui biroului electoral după ce acesta a primit rezultat pozitiv la testul de COVID—19. Pentru protejarea alegătorilor și a celorlalți participanți la procesul electoral, s-a procedat la dezinfectarea secției de votare. Procesul de vot nu a fost afectat.

"Pentru ziua de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 40.000 de angajați pentru misiunile specifice procesului electoral. Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se vor desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului, efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Birourile Electorale Județene a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.