Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook își modifică algoritmii pentru a combate ura împotriva minorităților

facebook.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Acuzat în repetate rânduri pentru că a permis publicarea multor mesaje rasiste care incită la ură, Facebook își modifică în prezent algoritmii pentru a combate insultele împotriva minorităților, mai ales a atacurilor împotriva persoanelor de origine caucaziană, a bărbaților sau a americanilor.

Această evoluție contrastează cu politica obișnuită a rețelei sociale, care, în general, nu dorește să facă distincție între sexe sau etnii.

Dar grupul a realizat „că discursul de incitare la ură care vizează minoritățile poate fi cel mai periculos”, a declarat un purtător de cuvânt al rețelei sociale pentru AFP.

„Acesta este motivul pentru care ne-am modificat tehnologia pentru a ne concentra asupra comentariilor despre care utilizatorii și experții ne spun că sunt cele mai importante” și anume, cele care vizează dezumanizarea sau disprețuirea unei anumite categorii de oameni, a spus purtătorul de cuvânt.

De asemenea, grupul și-a actualizat politicile pentru a combate discursurile implicite de ură, cum ar fi mesajele de tip „blackface", potrivit cărora unii albi își pictează fețele cu negru pentru a-și bate joc de oamenii de culoare, sau asupra stereotipurilor care sugerează că evreii controlează lumea.

Twitter, care are propria sa politică de combatere a conținutului abuziv și dăunător, a pornit pe o cale similară, anunțând că dorește să interzică orice postare care are ca scop dezumanizarea conform criteriilor rasiale, etnice sau de naționalitate.

Platforma intenționează să elimine mesajele care califică un grup etnic, rasial sau național drept „gunoaie”, „paraziți” sau „gândaci”.

 

 „Bărbații sunt proști”

Odată cu dezvoltarea sistemelor automate de moderare care sunt mai sensibile la discursul împotriva minorităților, Facebook a încetat să mai folosească algoritmi care caută în mod proactiv anumite atacuri împotriva caucazienilor, a americanilor și a bărbaților precum „americanii sunt proști” sau „bărbații sunt proști”.

Dar grupul le poate elimina în continuare dacă ele sunt raportate.

Facebook vrea doar să excludă afirmația conform căreia este mai ușor să cenzureze comentariile considerate mai puțin dăunătoare decât atacurile rasiste. De exemplu, comentariile derogatorii despre bărbați în urma unei despărțiri.

Potrivit Washington Post, care a scris primul despre evoluția politicilor Facebook, rețeaua socială dorește să se concentreze asupra conținutului care dăunează oamenilor de culoare, raselor mixte, musulmanilor, evreilor și membrilor comunității LGBTQI.

Compania lui Mark Zuckerberg vizează de ani de zile eliminarea automată a anumitor conținuturi, legate de pornografie sau terorism, de exemplu.

Răspândirea urii online este mai dificil de gestionat, deoarece dispozitivelor automate le este greu să facă distincția între știri, umor, parodii, zvonuri și insulte.

Ca urmare, Facebook tinde să elimine mai ușor conținutul problematic adresat persoanelor de origine caucaziană și să raporteze mai des postările destinate minorităților, potrivit Washington Post.

Platforma susține că a inițiat evoluția politicii sale de moderare a conținutului în 2019.

O astfel de inițiativă ar putea să nu fie agreată de unii utilizatori, în special de dreapta, care consideră deja că rețelele sociale discriminează mesajele conservatoare.

Dar, la fel ca alte rețele sociale majore, Facebook este, de asemenea, atacat în mod regulat de organizațiile pentru drepturile civile, care îl acuză că nu face suficient pentru a lupta împotriva discursurilor de incitare la ură.

Aceste nemulțumiri au crescut și mai mult în acest an după moartea afro-americanului George Floyd. În vara lui 2020 Facebook  s-a confruntat cu o campanie de boicot din partea mai multor grupuri importante.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24