
Social
Elena Calistru (Funky Citizens): Într-o manieră foarte ciudată, aceste alegeri i-au făcut pe mulți români să fie mult mai cinici decât de obicei
elena_calistru_poza_bun.jpg

Elena Calistru: Problemele cele mai frecvent semnalate sunt cele relativ cunoscute. Mă refer la faptul că au existat persoane care au intrat cu alegătorii în cabină. Mă refer la partea de nerespectarea a normelor de distanțare socială, dar nu peste tot. Au mai fost sesizate probleme ce țin de cunoașterea legii, de felul în care au fost instruiți unii ai membri ai birourilor secțiilor de votare.
Reporter: De legislația electorală?
Elena Calistru: Exact. Au apărut unele modificări, care deși nu sunt semnificative, au pus în dificultate pe câțiva dintre membrii birourilor secțiilor de votare. Sunt inclusiv niște centralizatoarea cu voturile, apropo și de scandalurile care au existat și la alegerile precedente, cu procesele verbale care nu dădeau, cheile care nu se închideau. Dar de principiu, nu am observat prin observatorii noștri niște probleme fantastice legate de organizarea alegerilor. Este într-o mare măsură și consecință a faptului că participarea la vot nu a fost una masivă.
Rep: Colega mea a încercat să voteze de dimineață la o secție din Crângași. A trecut de filtrul covid, însă i s-a spus că nu se poate pentru că ea nu domiciliază în sectorul respectiv. A mai întrebat pe cineva din secție și i s-a răspuns același lucru. Că nu poate vota decât în sectorul de care aparține.
Elena Calistru: Trebuie să precizez că regula asta exista și înainte. Nu este permis cetățenilor să voteze într-o altă circumscripție decât cea pentru care votează. De aici apare problema. Dilema membrilor birourilor secțiilor de votare apare pentru că la ultimele alegeri noi am avut și la prezidențiale și la referendum și la europarlamentare, niște circumscripții naționale. Oamenii chiar dacă ajungeau într-o altă localitate decât cea de domiciliu puteau să voteze pe listele suplimentare. Acum, ca și în cazul alegerilor locale, pot vota doar în circumscripția în care au buletinul, domiciliul sau viza de flotant. Dacă colega dumneavoatsră sau oricine altcineva se regăsea în același județ, în aceeași circumscripție electorală putea vota. Circumscripția electorală este reprezentată de județ. În cazul Bucureștiului este reprezentată de sectoarele municipiului București, atunci are voi să voteze pe listele suplimentare. De exemplu cei care au votat în diaspora nu au votat pentru circumscripția unde ar avea ei domiciliu. Dacă ești din Sibiu și locuiești la Paris, nu ai votat pentru parlamentarii din Sibiu, ci ai votat pentru parlamentarii pentru diaspora.
Rep: Ați avut sesizări privind utilizarea urnei speciale? Au fost situații, de exemplu la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde zeci de pacienți cu covid19 nu au putut vota pentru că nu le-a fost adusă urna.
Elena Calistru: Asta a fost o problemă destul de mare. Să nu uităm faptul că ultimele modificări la legislația privind utilizarea urnei mobile pentru cei carantinați sau aflați în izolare au venit vineri. Acest lucru a făcut acest proces cu atât mai haotic. Oamenii nu au apucat să învețe aceste reguli și mulți nu au știut ce aveau de făcut. Vă pot da exemple de la fața locului de observatorii noștri. De exemplu, cineva de la Sibiu, sâmbătă fiind, avea test pozitiv covid. Abia aflase de situația aceasta. Nu a fost foarte clar pentru ea cum anume putea solicita urna mobilă, având în vedere faptul că printre documentele solicitate pentru a putea solicita urna mobilă era și o decizie a DSP. În mod evident, DSP nu a lucrat sâmbătă, astfel încât să îi poată da acea decizie. Dina cest motiv, după insistențe și telefoane a reușit să facă solicitare de urnă mobilă la prefectură. Eu, personal, m-am aflat pe teren la observare într-o comună din județul Giurgiu, o comună unde există un centru de plasament pentru persoanele cu dizabilități mentale. Ei de obicei aveau un număr foarte mare de voturi pe urna mobilă. L-am întrebat pe președintele secției de ce nu au votat acei oameni, mi-a spus că s-a solicitat urna mobilă, dar 90% dintre pacienții internați plus personalul medical din acel centru erau cu covid. Persoanele care au plecat cu urna specială nu erau echipate corespunzător, drept pentru care au fost trimise înapoi.
Rep: Revin la ce ați spus mai devreme, că totul s-a petrecut într-un timp scurt, oamenii nu au avut timp să învețe regulile. Cine va răspunde acum pentru faptul că sunt oameni care nu și-au putut exercita acest drept?
Elena Calistru: De principiu ar trebui să existe plângeri din partea lor. E o chestiune absolut esențială. Știu că sună ca ultima grijă pe care o pot avea oamenii. Însă, pentru a avea niște responsabilități în zona aceasta, trebuie să existe niște sesizări.
Rep: Unde se pot face plângeri?
Elena Calistru: Sesizările respective trebuie făcute, pe de o parte, la biroul electoral județean sau al sectorului dacă vorbim de București. În cazul în care oamenii respectivi consideră că li s-a încălcat un drept, există această infracțiune electorală în codul penal. Teoretic pot face inclusiv o sesizare la parchet. Dacă oamenii respectivi au făcut solicitarea și au urmat întocmai procedura, li s-a restrâns un drept. Și la alegerile locale au fost probleme. Lecțiile care ar fi trebuit să fie învățate de la alegerile locale nu au fost învățate până la capăt. Noi știm de vreo 9 luni că avem pandemie și apar diverse probleme pe zona aceasta.
Rep: O ultimă întrebare. 31.11% prezență la vot cu doar o oră înainte de închiderea urnelor. În 2016 la aceeași oră se înregistra o prezență de 38.65%, în timp ce la alegerile locale din acest an aveam o prezență de 44.55%. Iată că la parlamentarele de acum a fost 31.11%. Ce spune acest procent?
Elena Calistru: Lipsa unei mize foarte mari sau lipsa unei pasiuni foarte mari. Am vizitat peste 10 secții de votare în România profundă, rurală. Pot să vă spun că era o liniște cum nu am mai văzut de foarte multă vreme. Vorbind cu oamenii, ne spuneau că pur și simplu le e frică. A fost și povestea cu pandemia. Dar sunt și întristați de ceea ce li se întâmplă. Au fost atât de multe runde de alegeri și pentru mulți dintre ei este foarte greu să mai creadă în promisiunile făcute la un interval atât de scurt. Într-o manieră foarte ciudată, aceste alegeri au făcut pe mulți dintre cetățenii României să fie mult mai cinici decât ar fi fost de obicei. Pe lângă aceasta, nu trebuie să excludem tot ce a însemnat această parte de îngreunare a procesului de vot. Cred cu tărie că ar fi trebuit să existe soluții gândite, nu de pe o zi pe alta, ci de câteva luni, în Parlamentul României, pentru ca în condiții de pandemie oamenii să poată vota, în primul rând, pe parcursul mai multor zile și vedem aceste rezultate în diaspora, unde numărul voturilor este ceva mai mare decât în 2016. În al doilea rând, trebuia gândit un sistem de vot anticipat, de vot prin corespondență, inclusiv pentru România. Cu toate bubele și bâlbele de aici cred că ar fi trebuit să găsim niște soluții ca în vremuri de pandemie să reușim să dăm mai multor români posibilitatea de a vota în siguranță.