Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce mulți bolnavi de covid ajung la spital direct în stare foarte gravă?

test_coronavirus.jpg

Oamenii ignoră simptomele, le iau drept o banală răceală, nu se duc la medic și nici nu cer să fie testați pentru covid și ajung la spital când starea lor deja e foarte gravă.
Sursa imaginii: 
MATTHEW HOWELL

Dacă se intervine cu tratament antiviral sau anticoagulant sunt foarte multe situații în care complicațiile pot fi evitate, spune medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta din Capitală. Cu cât amânăm mai mult inițieirea tratamentului specific, cu atât evoluția spre o formă severă este mai sigură, avertizează ea. "Un pacient care are comorbidități nu are voie să trateze simptomatologia de debut ca o biată răceală. Este obligatoriu să se prezinte la medic sau să solicite testarea pentru covid".

3.660 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore din doar 8.791 de teste. Asta înseamnă o rată de pozitivare de peste 41%. Aproape jumătate dintre noile îmbolnăviri, 1.828, sunt în capitală. Aici, rata de infectare este de 6.34 la mia de locuitori pe ultimele 14 zile, în creștere față de 5.8, cât era ieri. Bucureștiul a ajuns astfel pe locul al treilea în ceea ce privește incidența cazurilor de covid-19 din țară, după județele Ilfov (7.32) și Constanța (7.21), unde mai multe localități sunt în carantină. Alți 127 de români bolnavi de covid-19 și-au pierdut viața, totalul deceselor ajungând la 12.447. Medicul Beatrice Mahler, managerul Institului Marius Nasta, spune că se testează foarte puțin motiv pentru care mulți bolanvi ajung la spital abia când sunt în stare foarte gravă. "Un pacient cu comorbidități nu are voie să trateze simptomatologia drept o biată răceală", avertizează doctorița: