Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 | Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient la persoanele obeze

corona_vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech  oferă o protecție puternică față de SARS-CoV-2 după prima doză administrată, transmite Food and Drog Administration. Prima analiză a datelor din studiile clinice mai arată că vaccinul anti-coronavirus a funcționat bine, indiferent de rasa, greutatea sau vârsta voluntarului. Consilierii FDA se vor întâlni pe 10 decembrie, pentru a discuta cererea de autorizare a vaccinului în SUA.

Vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva Covid-19 în decurs de aproximativ 10 zile de la prima doză, conform documentelor publicate marți de Food and Drug Administration înainte de o reuniune a grupului său consultativ pentru vaccinuri, transmite The New York Times.

Luna trecută, Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor cu două doze a avut o rată de eficacitate de 95% după două doze administrate la o distanță de trei săptămâni. Noile analize arată că protecția începe să înceapă cu mult mai devreme.

Mai mult, vaccinul a funcționat bine, indiferent de rasă, greutatea sau vârsta unui voluntar. În timp ce studiul nu a găsit evenimente adverse grave cauzate de vaccin, mulți participanți au experimentat dureri, febră și alte efecte secundare.

" Așa arată un buletin A + pentru un vaccin”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Joi, comitetul consultativ al FDA va discuta aceste materiale înainte de votul pe recomandarea în vederea autorizării vaccinului Pfizer și BioNTech.

Pfizer și BioNTech au început un studiu clinic la scară largă în iulie, recrutând 44.000 de persoane în Statele Unite, Brazilia și Argentina. Jumătate dintre voluntari au primit vaccinul, iar jumătate au primit placebo.

Noile cazuri de coronavirus s-au diminuat rapid în grupul de voluntari vaccinați la aproximativ 10 zile după prima doză, conform unui grafic din materialele informative. În grupul placebo, cazurile au continuat să crească constant.

În ciuda protecției timpurii oferite de prima doză, nu este clar cât timp ar dura această protecție de la sine. Studiile anterioare au descoperit că a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă sistemului imunitar un impuls major pe termen lung, efect observat în multe alte vaccinuri.

Eficacitatea vaccinului după prima doză este de aproximativ 52 la sută, potrivit dr. William C. Gruber, vicepreședinte senior al cercetării și dezvoltării clinice a vaccinului Pfizer. După a doua doză, aceasta crește la aproximativ 95%. „Două doze de vaccin oferă protecție maximă”, a spus el.

Mulți experți și-au exprimat îngrijorarea că vaccinurile împotriva coronavirusului ar putea proteja unii oameni mai bine decât pe alții. Dar rezultatele din materialele informative nu indică o astfel de problemă. Vaccinul are o rată ridicată de eficacitate indiferent de gen, rasă și etnie. De asemenea, vaccinul a fost eficient la persoanele obeze, care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu Covid-19, potrivit The New York Times. 

Unele vaccinuri pentru alte boli declanșează un răspuns imun slab la adulții în vârstă. Dar Pfizer și BioNTech au descoperit că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au primit la fel de multă protecție împotriva vaccinului împotriva coronavirusului ca și persoanele mai tinere.

În documentele de informare, companiile au spus că vor încuraja oamenii să rămână sub observație cât mai mult timp, neștiind dacă au primit vaccinul sau placebo, astfel încât cercetătorii să poată continua să colecteze informații despre siguranța și eficacitaea vaccinului.

Consiliul consultativ al FDA pentru vaccinul Pfizer este programat pe 10 decembrie, iar cel pentru Moderna pe 17 decembrie.

FDA ar trebui să ia o decizie finală imediat după aceste reuniuni. În cazul în care vor fi aprobate, cele două vaccinuri ar putea să devină disponibile încă din luna decembrie în Statele Unite.

O femeie de 90 de ani a devenit prima persoană din lume care a primit un vaccin anti-Coronavirus omologat oficial. Margaret Keenan, originară din Irlanda de Nord, a fost vaccinată la Spitalul Universitar din Coventry, în centrul Angliei. 

În Marea Britanie a început marți cea mai mare campania de vaccinare din istoria țării, după cum a anunțat Ministerul Sănătății. Personalul de sănătate din prima linie, persoanele cu vârsta peste 80 de ani și lucrătorii sociali la domiciliu sunt primii care vor primi vaccinul anti-Covid-19.