Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinul Pfizer-BioNTech, nerecomandat celor cu un istoric de alergii

vaccin.jpg

Image source: 
REUTERS/Dado Ruvic

Doi britanici au raportat efecte secundare în prima zi a campaniei de vaccinare, anunță Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie. 

Vaccinul nu este recomandat de specialiști pentru cetăţenii cu un istoric semnificativ de alergii.

Marea Britanie este prima ţară europeană care a început campania de vaccinare pentru populaţie, marţi, în ceea ce se conturează a fi o provocare logistică imensă, poate cea mai mare cu care s-a confruntat ţara pe timp de pace.

Directorul Sistemului Naţional de Sănătate - Stephen Powis, a declarat, citat de agenția Reuters, că sfatul medicilor a venit după ce doi angajaţi ai NHS au raportat reacţii anafilactoide asociate cu prima doză de vaccine:

Aşa cum este obişnuit în cazul noilor vaccinuri, MHRA a lansat acest avertisment ca o măsură de precauţie, pentru ca oamenii cu un istoric semnificativ de alergii să nu apeleze la acest vaccin, după ce două persoane aflate în această situaţie au prezentat ieri efecte secundare”, a declarat Stephen Powis.

Specialistul a mai spus că „ambele persoane sunt în stare stabilă şi se recuperează”.

MHRA a subliniat că acest avertisment este lansat ca o măsură de precauţie, iar June Raine, directorul executiv al MHRA, a declarat că această reacţie nu se număra printre efectele secundare observate în timpul testelor.