Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


22 de pagini, atât are lista tuturor clădirilor din București fără apă caldă și căldură

frig_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

Mii de bucureșteni din sute de imobile nu au apă caldă și nici căldură în plină iarnă. Termoenergetica publică o listă cu toate blocurile sau instituțiile aflate în această situație precum și data și ora la care estimează că va remedia problemele. În marea majoritate a cazurilor, alimentarea deficitară este determinată de parametrii insuficienţi de furnizare a agentului termic.

Compania Municipală Termoenergetica publică o listă actualizată a tuturor imobilelor din capitală care fie nu au căldură, fie nu au apă caldă, fie nu au nici una, nici alta. Înșiruirea zonelor unde distribuția agentului termic a fost oprită din cauza unor avarii se întinde pe 22 de pagini și o puteți consulta integral pe site-ul companiei la Funcționare sistem termoficare.

Cei mai mulți dintre bucureștenii care îndură frigul din case și lipsa apei calde sunt în această situație, conform Termoenergetica, din 5 sau 6 decembrie. Sunt însă și avarii care au fost raportate în 29 noiembrie, cum e cazul a 3 blocuri din Str. Vidin, a altor 2 din Str. Aromei, a 5 blocuri din Str. Zambilelor și a altor 10 din Str. Opanez.
Compania estimează că majoritatea avariilor de până acum vor fi rezolvate azi, 10.12.2020, și pentru fiecare dintre ele afișează și ora de punere în funcțiune a punctului termic promițând că "echipele lucrează în regim continuu pentru remedierea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor".

Sistemul de monitorizare a parametrilor tehnici - SCADA deţine date (informaţii transmise în timp real dispeceratelor de sector) pentru un număr de 836 din totalul celor 1027 puncte termice aflate în exploatarea Companiei Municipale Termoenergetica. Dacă locuiți într-un bloc ce aparține de unul din cele 191 de punctele termice nemonitorizate SCADA și nu aveți căldură sau apă caldă, iar adresa dumneavoastră nu se regăseşte în listele publicate pe site, compania recomandă să sunați la numărul de urgenţă 0319442, la TELVERDE – 0800820002 sau la numerele dispeceratelor de sector.

Vești proaste pentru bucureșteni: primarul general spune că urmează 3 luni cum au fost ultimele 2 săptămâni

Primarul Capitalei Nicușor Dan a avertizat într-o emisiune la Digi24 că în următoarele luni vor fi probleme din cauza sistemului de termoficare.

"Asta este situația pe care am moștenit-o. Oricum sistemul ăsta mergea târâindu-se de ani de zile, s-a mai adăugat o chestiune – erau niște lucrări, tot de cârpeală, care s-a făcut în fiecare an vara și care anul acesta nu s-a făcut și aici este vina clară a fostei administrații, nu mai fac polemici politice că nu mai avem alegeri, dar este clar vina fostei administrații că toată această vară nu s-au făcut acele lucrări de mentenanță, de cârpeală care trebuiau făcute. (...)

"Umează trei luni pentru bucureșteni cam cum au fost ultimele două săptămâni. Din păcate. În ultima săptămână am avut o avarie majoră Elcen, sectoarele 2 și 3 au suferit de sâmbătă dimineața până în seara aceasta. Sper ca în seara asta să fie în parametri optimi. Fiind așa multe găuri pe rețea, Elcen ca să compenseze trebuie să lucreze cu un motor turat la maximum", a declarat Nicușor Dan, la Digi24.

Bucureștenii înfrigurați întreabă, Termoenergetica răspunde

Tot pe site-ul Termoenergetica este și o secțiune cu întebări frecvente la care compania a formulat răspunsuri. Două dintre ele sunt de actualitate în contextul miilor de blocuri afectate de avarii.

Când pe coloana de apă caldă curge apă rece, plătim această apă la preţ de apă caldă?

"Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti întocmeşte facturile de energie termică în baza înregistrării aparatelor de măsură montate la baza blocurilor. În momentul în care nu se furnizează apă caldă la parametrii contractuali (și când nu există posibilitatea sistării acesteia), contorul de energie termică nu înregistrează consum (MWh/Gcal). Astfel, clienţii companiei vor regăsi în facturi şi vor achita doar energia termică efectiv consumată pentru pregătirea apei calde".

De ce există zone din Capitală unde furnizarea energiei termice se face, în anumite perioade, sub parametrii contractuali?

"Pe lângă vechimea conductelor de termoficare, un alt motiv pentru care apar dificultăţi în furnizarea agentului termic, în anumite perioade, în diverse zone din Municipiul București, este reprezentat de distanţa extrem de mare pe care apa caldă o parcurge de la sursă la consumatorul final. Vă reamintim că sistemul centralizat de termoficare a fost proiectat iniţial cu şase CET-uri mari (aflate în administrarea ELCEN Bucureşti din subordinea ministerului Energiei şi a unui operator privat), însă două dintre acestea (CET Titan şi CET Pipera) au fost închise cu mult timp în urmă. Din acest motiv Compania este nevoită în acest moment să furnizeze clienților agent termic de la 4 surse, față de 6 inițial, în condiţiile în care, numărul consumatorilor a rămas relativ acelaşi".