Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit cel mai bogat bancher din lume - Joseph Safra

joseph_safra.jpg

Sursa imaginii: 
ft.com

Finanțistul brazilian cu origini libaneze, Joseph Safra, a murit la vârsta de 82 de ani, fiind cel mai bogat om din Brazilia și cel mai bogat bancher din lume, relatează agențiile Reuters și Globo.

Având și origini evreiești, Joseph Safra a ajutat la conducerea și extinderea imperiului bancar și financiar al familiei sale, printre clienții acestuia numărându-se elite financiare din întreaga lume, de la Sao Paulo până la Monte Carlo sau New York.

A sosit în Brazilia ca adolescent, iar în urmă cu peste 50 de ani era deja cel mai bogat om din Brazilia și bancherul cu cea mai mare avere din lume, estimată la aproape 20 de miliarde de dolari.

Chiar dacă principalele sale activități s-au învârtit în jurul sectorului bancar, acesta și-a extins afacerile în domeniul hârtiei, imobilialelor internaționale, telecom și zootehniei.

Strămoșii lui Safra au fost bancheri încă din vremea Imperiului Otoman, făcând afaceri cu caravanele comerciale dintre orașul sirian Alep, Alexandria în Egipt sau Constantinopol.

Joseph Safra a evitat să vorbească limba portugheză în public, temându-se să nu fie înțeles greșit, însă eforturile sale de a păstra o vizibilitate publică redusă au fost adesea zădărnicite de relatările privind lipsa sa de milă în disputele din consiliile de administrație bancare, atitudine care s-a extins și asupra membrilor propriei familii.

Întreaga familie Safra este cunoscută în Brazilia și datorită obsesiei membrilor săi pentru securitatea personală.

Fratele mai mare al lui Joseph – Edmond, unul dintre cei mai proeminenți bancheri ai secolului trecut, a murit în 1999 într-un incendiu cauzat de un atac asupra apartamentului său de lux din Monaco.

Totuși, atât Joseph cât și frații lui sunt recunoscuți și pentru actele lor de filantropie, finanțând, printre altele, construirea celei mai mari sinagogi din Brazilia, în Sao Paolo, și restaurarea celei mai vechi sinagogi din această țară.