Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Germania se apropie un lockdown dur

merkel.png

În Germania se apropie un lockdown dur
În Germania se apropie un lockdown dur
Image source: 
Markus Schreiber POOL/AFP via France24

Se aşteaptă ca Germania să impună un lockdown dur, similar celui din această primăvară. Angela Merkel susţine ideea impunerii unor măsuri restrictive mai dure, dar ea se loveşte de opoziţia unor land-uri federale. 

Numărul infectărilor tot creşte. Astăzi, joi, Institutul „Robert Koch” a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 23.679 de noi cazuri, atingînd un nou record negativ. A crescut, de asemenea, numărul deceselor în legătură cu persoane care au contractat virusul. De ieri pînă astăzi au murit 440 de oameni. În total, numărul deceselor a depăşit 20.000.

Lockdown-ul parţial care a fost instituit la începutul lunii noiembrie nu a contribuit la o reducere substanţială a infectărilor. Directorul Institutului „Robert Koch”, Lothar Wieler, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia generală este „foarte serioasă” şi s-a înrăutăţit în ultima săptămînă. Mai ales în cămine de bătrîni numărul bolnavilor şi deceselor s-a mărit. Faţă de cazurile din această primăvară, numărul celor bolnavi din cămine s-a dublat.

Într-o cuvîntare emoţională, ţinută miercuri în Parlament, cancelara Merkel a cerut insistent populaţiei să respecte regulile de igienă. În pofida unor apeluri repetate, prin care Merkel a încercat să impună reguli mai stricte, şefii guvernelor din cele 16 land-uri federale nu reuşesc să găsească un numitor comun în ceea ce priveşte armonizarea măsurilor de combatere a epidemiei. În Bavaria şi Saxonia, de exemplu, s-a impus practic un lockdown dur, similar celui din această primăvară. Premierul land-ului Schleswig-Holsteins a spus că după Crăciun este necesară impunerea unui lockdown la nivel naţional. Perioda dintre Crăciun şi Anul Nou, a mai spus primul ministru, trebuie să fie utilizată în sensul stopării pandemiei. Land-ul estic, Mecklenburg-Pomerania Inferioară a şi anunţat că începînd de luni se vor închide şcolile, creşele şi o parte a magazinelor. Măsuri similare au fost anunţate şi de guvernul land-ului răsăritean, Saxonia, unde există şi o puternică rezistenţă contra restricţiilor. Televiziunea germană a calificat oraşul Bautzen, situat în Saxonia, drept capitala corona-negaţioniştilor. În acest oraş există magazine care invită cumpărătorii să intre fără mască.

Mişcarea coronasceptică, Querdenken (într-o traducere aproximativă: gîndire transversală, înfiinţată de Michael Ballweg din Stuttgart) care se opune restricţiilor are în oraşul Bautzen un număr extrem de mare de adepţi. Între timp, autorităţile germane au interzis cîteva demonstraţii organizate de mişcarea amintită. Asta şi în urma incidentelor care au avut loc în urma aşa-numitelor corona-manifestaţii violente din Berlin şi Stuttgart. Faptul că acestor demonstranţi s-au alăturat numeroşi extremişti de dreapta a determinat autorităţile să ceară ca mişcarea Querdenken se fie pusă sub observaţia Serviciului de Informaţii Interne (Verfassungsschutz).

Măsuri mai dure, extinse asupra întregii ţări, a cerut acum şi sindicatul medicilor, „Uniunea din Marburg”. Sindicatul a mai cerut ca relaxările care vor intra în vigoare cu ocazia sărbătorilor de iarnă să fie anulate după 24 decembrie. Totuşi, pînă la Crăciun şi magazinele să rămînă deschise, au precizat medicii sindicalişti.

Academia de ştiinţă „Leopoldina” a recomandat suspendarea cursurilor în toate şcolile din Germania, începînd cu data de 14 decembrie. Angela Merkel susţine această recomandare, landurile Baden-Württemberg, Renania de Nord Vestfalia şi Saxonia Inferioară se opun.

Între timp continuă pregătirile pentru vaccinarea contra virusului. Cele 53 de centre de vaccinare – 6 dintre ele numai în land-ul Berlin – îşi vor începe activitatea în momentul cînd vaccinul va fi aprobat de agenţia europeană (EMA).

 

 

 

 
William Totok, corespondent RFI la Berlin