Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Doinei Cornea cumpărată de Primăria Cluj-Napoca, lucrurile ei scoase la licitație caritabilă

casa_doine_cornea.jpg

Casa Doinei Cornea din Cluj-Napoca
Casa Doinei Cornea din Cluj-Napoca, de pe fosta stradă Alba Iulia
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra casa în care a trăit Doina Cornea. Consiliul local a emis o hotărâre în acest sens, iar moștenitorii cunoscutei luptătoare anticomuniste, fiul acesteia și nepoata ei, cer autorităților ca destinația acestei case să fie de muzeu memorial. În acest scop va fi organizată și o licitație cu o parte din lucrurile personale ale Doinei Cornea.

Primăria Cluj-Napoca își va exercita dreptul de preemțiune asupra imobilului de pe strada Alba-Iulia, nr. 16, în care a trăit luptătoarea anticomunistă Doina Cornea. Astfel, municipalitatea va achiziționa locuința, în schimbul sumei de 283.000 de euro.

Este vorba despre o casă de 105 metri pătrați, iar locuința urmează să fie transformată în casa memorială, beneficiind de statutul de monument. Pentru înființarea Fundației Doinei Cornea și pentru a putea deschide casa memorială, va fi fi organizată o licitație caritabilă, în care sunt puse în vânzare lucruri personale ale Doinei Cornea, după cum spune Alina Panico, reprezentata casei de licitații care organizează evenimentul caritabil, online.

Pentru înființarea Fundației Doinei Cornea și pentru a putea deschide casa memorială, va fi fi organizată o licitație caritabilă, în care sunt puse în vânzare lucruri personale ale Doinei Cornea.

Biroul de lucru și scaunul Doinei Cornea, unde au fost scrise nenumărate manifeste anticomuniste, manuscrise care nu au fost niciodată expuse publicului larg, corespondența disidentei cu ambasadele, permisul de conducere sau celebra bască verde tricotată de Doina Cornea, cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, sunt obiecte purtătoare de istorie, pe care luptătoarea anticomunistă le-a folosit de-a lungul activității sale care a schimbat istoria României și care vor fi vândute în licitația caritabilă din seara de 16 decembrie, în debutul Licitației Artmark de IarnăAlina Panico, de la ArtMark, explică ce alte obiecte au fost scoase la licitație și pentru ce prețuri.

”Printre cele 28 de obiecte scoase la licitație, cu prețuri de pornire între 50 și 800 de euro se numără și una dintre cele trei păpuși prin intermediul cărora Doina Cornea trimitea mesaje unor personalități din străinătate, către ambasade și care astăzi rămâne, probabil, una dintre cele mai emoționante istorii legate de numele Doina Cornea: felul în care a reușit să trimită o scrisoare ascunsă în corpul unei păpuși. De asemenea, vom regăsi în cadrul licitației și ceasul de mână al Doinei Cornea care are ca preț de pronire numai 100 de euro, iar celebra bască tricotată de însăși Doina Cornea din lână albastră, are un preț de pornire de 50 de euro”, a mai precizat Alina Panico.