Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"La minus 5 grade în București, caloriferele nu vor mai fi nici măcar călâi" - interviu

frig_pixabay.jpg

Potrivit legii, debranșarea nu este permisă în timpul sezonului de încălzire, așa că bucureștenii care stau în frig vor trebui să aștepte până la primăvară.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Situația termoficării din capitală nu are cum să fi altfel decât mai rea față de anul trecut pentru că de atunci și până acum nu s-a făcut nimic, cel mult cârpeli, spune Radu Opaina președintele Federației Asociațiilor de Proprietari. De câteva săptămâni mii de bucureșteni nu au căldură din cauza numeroaselor avarii. În opinia sa, problema e atât de gravă încât ar fi trebuit instituită starea de urgență în capitală. Opaina avertizează că oamenii ar putea recurge la improvizații ca să se încălzească.

Circa 2.000 de blocuri din capitală nu au căldură. Sunt afectați aproximativ 200.000 de bucureșteni, potrivit președintelui Federației Asociațiilor de Proprietari. Radu Opaina subliniază că situația e mai rea decât anul trecut pentru că nu s-a făcut nimic în acest timp, iar Elcen și Termoenergetica sunt complet depășite.

El socotește drept nerealist termenul avansat de primarul general care a promis că problema termoficării din capitală va fi rezolvată până în 2022. Nicușor Dan declara luna trecută că această iarnă și cea viitoare vor fi dificile, în condițiile în care „rețeaua de transport nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani și s-a deteriorat foarte tare”.

"N-a venit încă frigul, lumea e în faza de suportabilitate psihică. Vin - 5 grade, - 10 grade. Caloriferele nu vor mai fi nici măcar călâi. În condiții de frig afară are să fie dezastru umanitar în București", spune Radu Opaina care avertizează că oamenii ar putea recurge la improvizații ca să se încălzească:


"Ce s-ar întâmpla astăzi dacă noi, românii, am fi civilizați și educați, să acționăm ca neamțu, pentru recuperarea daunelor pe care ni le-a provocat sistemul de termoficare? Adică să face dosar de daune fiecare și să mergem să batem la ușa primarului să ne dea banii pe despăgubiri pentru că ne-a ținut în frig și ne-a afectat sănătatea, mintea, buna dispoziție", spune Radu Opaina.

Potrivit legii, debranșarea nu este permisă în timpul sezonului de încălzire, așa că bucureștenii care stau în frig vor trebui să aștepte până la primăvară. Oamenii nu pot sta fără să se încălzească așa că o să apară fenomenul improvizațiilor, avertizează președintele Federației Asociațiilor de Proprietari.

"Lumea o să înceapă să-și încălzească apartamentele cu improvizații. Că omul needucat și fără nicio resursă ce face? Bagă în priză orice nimerește, da? Sau fură gaze sau folosește buletii sau tot felul de improvizații ca să se încălzească. Știți ce-o să fie în perioada aia? Bombe, explozii! Sunt 500.000 de apartamente în București care vor trebui să se încălzească. O să ajungem în situația ca cine are noroc să aibă căldură și apă caldă, noroc azi, că mâine nu se știe..."

Compania Municipală Termoenergetica a publicat o listă actualizată a tuturor imobilelor din capitală care fie nu au căldură, fie nu au apă caldă, fie nu au nici una, nici alta. Înșiruirea zonelor unde distribuția agentului termic a fost oprită din cauza unor avarii se întinde pe 22 de pagini.