Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irak: Case pentru familii sărace doar cu bani din fund-raising online

irak.png

Mustapha al Badri, inițiatorul campaniei ”Un acoperiș sigur”
Sursa imaginii: 
Facebook / Mustapha al Badri

Adăposturi pentru familiile nevoiașe: acesta este obiectivul unui colectiv de zidari voluntari din provincia Wasit,din estul Irakului. Din 2016, au reușit să construiască 22 de case, cu bani obținuți doar în urma apelurilor postate pe Facebook.

Numit Basmatouna („Amprenta noastră”), colectivul s-a format în 2014 și a investit în diverse proiecte umanitare, precum distribuirea de alimente către cei nevoiași sau renovarea clădirilor școlare dărăpănate. Din cauza nepăsării statului, aflat în plină criză de securitate, grupul a început să construiască locuințe pentru familii defavorizate.

Mustapha al-Badiri, angajat al Ministerului Electricității, este unul dintre inițiatorii acestui proiect numit „Un acoperiș sigur”.

„Pentru a alege familiile, efectuăm o anchetă în rândul comunităților.

„Aici, în vecinătatea Kut [capitala provinciei Wasit], multe familii trăiesc în mahalale, în condiții deplorabile, uneori fără acces la apă potabilă și electricitate. Unele familii trăiesc aproape fără venituri, chiar dacă trebuie să plătească chirie pentru locuința pe care o ocupă.

Alte familii, unde capul familiei a murit în urma violențelor, sunt lăsate să se descurce singure. Din aceste motive am început să construim case. Nu putem sta cu mâinile în sân în fața suferinței oamenilor.

Pentru a alege familiile care vor beneficia de aceasta, călătorim prin sate și efectuăm o mică anchetă în rândul vecinilor, ei ne ajută să identificăm familiile care au cea mai mare nevoie.

Casa numărul 22 este aproape gata: o bucătărie, două camere, și grădină. Va fi ocupată de două fete tinere și de fratele lor. Sunt orfani, nu au nici tată, nici mamă".

 

 

În acest videoclip publicat pe 1 decembrie, Mustapha prezintă casa pe care tocmai a construit-o cu echipa sa: "Aici am construit o grădină pentru orfani. Nu mai este mult, am terminat de montat instalația electrică. Acum avem și apă curentă. Casa va fi livrată în două sau trei zile maximum”, spune el entuziasmat.

 

 

Lucrările la casa  nr 21 au fost finalizate pe 30 septembrie.

”După ce finalizăm acest proiect, urmează să facem altul, mai ambițios. Tocmai am cumpărat o bucată de teren de peste 1.000 de metri pătrați, pentru 5 milioane de dinari irakieni [3.500 de euro]. Acolo vom construi zece case."

Această bucată de pământ costă doar un milion de dinari irakieni [650 euro]. Mai avem nevoie de 25.000 de dinari irakieni [17 euro] pentru a-l cumpăra. Dacă cineva vrea să doneze, mă poate contacta la telefon [...]. "

Mustapha spune că acest proiect nu ar fi putut vedea lumina zilei dacă locuitorii nu s-ar fi implicat.

„Lucrăm la aceste proiecte în timpul liber. Cei patruzeci de voluntari care participă, zidari, electricieni, instalatori, au alte locuri de muncă, se ocupă de aceste proiecte la sfârșitul zilei sau la sfârșit de săptămână.

Acest proiect este susținut de cetățeni, datorită lor funcționează. Terenurile sunt donații făcute de persoane fizice. Materialele de construcție pe care le folosim sunt achiziționate în urma apelurilor de strângere de fonduri pe care le facem pe Facebook.

Zâmbetul unui orfan, al unei mame neajutorate care primește o casă, aceasta este răsplata noastră".

 

Traducere de Anda Costiuc după France24