Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cyberpunk 2077, o capodoperă (cu probleme) a jocurilor video

joc.png

Personaj din jocul Cyberpunk 2077, creat de studioul polonez CD Projekt
Sursa imaginii: 
AFP via France24

După mai multe amânări, jocu video distopic Cyberpunk 2077, produs de studioul polonez CD Projekt RED, a fost lansat oficial ieri în întreaga lume, cu o campanie de promovare demnă de un film de Hollywood.

„Aclamat universal” de critici, potrivit metacritic.com, Cyberpunk „marchează trecerea la o nouă generație”, potrivit The Digital Fix, în timp ce Gameblog.fr îl numește „o capodoperă”.

Totuși, la unison, criticii semnalează un număr impresionant de erori, iar unii sugerează ca achiziția jocului să fie amânată cu câteva luni până la găsirea soluțiilor.

Potrivit presei,Cyberpunk2077 împinge prea departe limitele a ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic astăzi și a ceea ce a fost deja propus, la o scară mai mică, în alte jocuri lansate recent, fără a reprezenta însă o adevărată revoluție.

Declarațiile ar putea irita CD Projekt RED HQ din Varșovia, care a amânat deja lansarea jocului de două ori pentru a finisa toate detaliile.

Studioul polonez căruia îi datorăm „The Witcher, Wild Hunt” lansat în 2015 și considerat unul dintre cele mai bune jocuri din ultimii ani, a făcut totul pentru a seduce jucătorii.

 

 

 

18 limbi diferite

Potrivit băncii poloneze BOS, bugetul pentru Cyberpunk 2077, bazat pe un scenariu imaginat de americanul Mike Pondsmith, este estimat la 1,2 miliarde de zloți (270 milioane de euro), ceea ce ar face ca Cyberpunk 2077 să fie unul dintre cele mai scumpe jocuri video din istorie.

Pentru a-și crește șansele, studioul l-a sedus și pe unul dintre cei mai apreciați actori, americanul Keanu Reeves, cunoscut pentru rolurile sale din „The Matrix” sau „John Wick”.

Jocul care este lansat în 18 limbi diferite, include și 10 versiuni dublate, iar actorul devine unul dintre personajele principale, Johnny Silverhand.

Campania publicitară, estimată la zeci de mii de euro și lansată în 55 de țări și în 34 de limbi, este comparabilă cu „cea a unui film bun”, a declarat pentru AFP directorul și fondatorul studioului, Marcin Iwinski.

Eroul principal al jocului, „V”, îmbrăcat într-o jachetă elegantă de piele, cu pistol în mână, este afișat pe autobuzele din Varșovia sau Londra, precum și pe ecranele gigantice din Times Square, New York.

Dar, mai presus de toate, este impresionantă dimensiunea jocului, care are loc într-un oraș distopic, Night City, afectat de crimă, unde sexul și implanturile cibernetice joacă un rol major.

 

 „Cel mai fascinant oraș”

În Night City „oferim o nouă calitate în ceea ce privește imersiunea jucătorului în poveste, interacțiunea sa cu alte personaje, dialogurile, mișcarea”, subliniază Marcin Iwinski.

"Jocul este uriaș. În versiunea sa în limba engleză, are 450 de ore de dialog, cu peste 125 de actori. Poți petrece multe ore acolo, deoarece jocul nu este liniar", adaugă el.

„Dimensiunea și amploarea Night City sunt absolut uimitoare”, confirmă site-ul de specialitate IGN France, subliniind că jocul oferă jucătorului „un nivel de control absolut uimitor”.

Pentru IGN Japonia, „cea mai mare realizare a Cyberpunk 2077 este Night City, cel mai fascinant oraș din istoria jocurilor video până în prezent”.

Pentru Marcin Iwinski, Cyberpunk este „o viziune a realității imaginabile”.

"Astăzi avem deja implanturi, deși nu la fel de sofisticate ca în jocul nostru. Cyberpunk este o extrapolare a viitorului. Vom vedea dacă va fi așa cum l-am imaginat noi". spune el.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24