Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic: 20% dintre pacienții cu COVID-19 au nevoie de spitalizare. Care sunt semnalele de alarmă

România a comandat 3 milioane de teste rapide antigen. Prima tranșă este așteptată în aceste zile. "Aceste teste vor fi distribuite, în special, către camerele de gardă ale spitalelor, către unitățile de primiri urgențe și centre de primiri urgențe", spune la RFI, Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Potrivit acestuia,  o persoană din cinci, diagnosticată cu COVID-19, are nevoie de spitalizare.

Dr. Gindrovel Dumitra

  • Aceste teste rapide reprezintă elementul pe care noi îl așteptam din primăvară. În practica clinică, după cum bine știm, testul PCR durează 24, 48 de ore și am avut și situații în care ne-a venit rezultatul după cinci zile. În aceste situații, testul real time PCR poate fi util nu atât pentru diagnostic, cât mai ales din considerente epidemiologice, pentru sănătatea publică, astfel încât să pui acea persoană în izolare. Dar până la momentul în care ai rezultatul eu nu sunt sigur că mă aflu în fața unei viroze banale sezoniere sau în fața unui covid19. Testul rapid vine și îmi spune cu o sensibilitate destul de mare că pacientul care se află în fața ta este cu covid19. Asta îmi spune. Spun o sensibilitate destul de mare pentru că ea nu este egală cu cea a testului PCR. Este foarte posibil ca acest test, dacă este negativ, să fie fals negativ. Iar în momentul în care ai o orientare clinică, toate procedurile care se derulează pentru covid19 pot fi direcționate către ceea ce trebuie să facem, fie izolare la domiciliu, fie izolare în spital.
  • Testele vor fi distribuite în sistemul public. Medicii de familie sunt parte a sistemului privat, dar care lucrează în sistemul public. Aceste teste vor fi distribuite, în special, către camerele de gardă ale spitalelor, către unitățile de primiri urgențe și centre de primiri urgențe. Din păcate, în acest moment, noi, ca medici de familie, nu suntem prinși în această repartiție. Este destul de dificil în asistența medicală primară să putem să facem acest lucru.

Despre testele rapide comercializate pe internet

Dr. Gindrovel Dumitra: Agenția Națională a Medicamentului a și atras atenția asupra acestui aspect, că o comercializare în farmacie, în afara personalului medical, este destul de riscant , pe de o parte datorită punerii în pericol a persoanei care recoltează, dacă vorbim despre o persoană care intră în contact cu o persoană pozitivă, iar pe de altă parte, datorită acurateții sau dificultății la recoltare, este foarte posibil să ai un rezultat fals negativ, care îți oferă o senzație falsă de protecție.

Despre monitorizarea la domiciliu a pacienților cu COVID-19

Dr. Gindrovel Dumitra: Sunt colegi de-ai mei care au trei, patru, cinci pacienți aflați în izolare la domiciliu, la fel cum sunt colegi din București sau poate din Timișoara, care ne-au spus că au și peste 100. Gândiți-vă că a discuta cu fiecare la telefon câte 5 minute înseamnă un efort extraordinar zilnic. Într-adevăr, noi avem în acest moment o sarcină care ne crează serioase probleme pentru că trebuie discutat cu fiecare și explicat, cel puțin la început, care sunt semnalele de alarmă și mai ales când trebuie să ne apeleze astfel încât să nu asistăm la o exagerare, dar în același timp nici să nu ignorăm anumite simptome care pot să apară precoce și care pot să fie un indicator în ceea ce privește evoluția spre o formă medie sau severă.

Ce trebuie să facă o persoană cu simptome de Covid-19?

Dr. Gindrovel Dumitra

  • În primul rând trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie. După o discuție cu medicul de familie va trebui să urmeze o altă conduită. Dacă noi considerăm că discutăm despre un caz suspect de covid19 vom cere recoltarea la domiciliu din partea serviciului de ambulanță, urmând ca persoanele respective să se izoleze într-o anumită cameră din casă, să nu intre în contact cu ceilalți membri ai familiei, în interiorul locuinței să poarte mască, mai ales în zonele comune și să încerce să folosească pe rând diversele utilități ale casei, de exemplu bucătăria sau baia., astfel încât să nu intre în contact unul cu altul. De asemenea, este importantă dezinfecția suprafețelor.
  • La momentul în care primim rezultatul, va avea loc o discuție cu medicul de familie, în care medicul de familie va informa pacientul în ceea ce privește semnalul de alarmă și mai ales în ceea ce privește conduita pe care trebuie să o aibă acest pacient de aici înainte zilnic. Trebuie să nu intre în panică, cunoscut fiind că 80%, adică 4 din 5 persoane, dezvoltă forme foarte ușoare sau uneori simt că este vorba despre o viroză banală.
  • Din păcate există o persoană din cinci, 20%, care are nevoie de spitalizare. Și totodată, există și o persoană, 5% din persoanele care se îmbolnăvesc care are nevoie de terapie intensivă.

Semnalele de alarmă și când se impune internarea

  • Printre semnalele de alarmă pe care vreau să le cunoască ascultătorii dumneavoastră se numără dificultatea la respirație. În momentul în care inspiră persoana are senzația că nu poate să inspire până la capăt pentru că fie îl ține, fie îl doare, fie se declanșează un episod de tuse. O tuse exagerată, care ține mai mult de cinci zile, un sindrom febril care apare la început, care dispare și după aceea reapare, este un indicator de suprainfecție bacteriană și va trebui să se interneze în spital pentru a primi un tratament specific. Durerile musculare, durerile articulare, respectiv starea generală alterată, alterarea statusului mental, pe care le poate observa orice membru al familie, constituie iarăși un semnal de alarmă pe care noi trebuie să îl primim, iar pacientul trebuie să înțeleagă că în acel moment trebuie să se interneze. 
 
Ascultă aici interviul integral cu medicul de familie Gindrovel Dumitru