Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia în criză sanitară: „Avem nevoie de ajutor”

suedia_covid.jpg

Anders Tegnell, arhitectul politicii anti-covid a Suediei, recunoaște că strategia sa nu dă rezultatele așteptate
Sursa imaginii: 
France24

Strategia relaxată a Suediei în lupta contra coronavirusului pare să fi dat faliment. Business Insider reia mesajul din capitala Suediei: „Avem nevoie de ajutor”:

”Suedia a fost singulară la începutul pandemiei, abordând o politică mai relaxată, care se baza pe măsuri de distanțare socială voluntară.

Cu toate acestea, țara a înregistrat 7.200 de decese legate de Covid începând cu 8 decembrie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ceea ce înseamnă că are una dintre cele mai ridicate rate de deces pe cap de locuitor din lume.

Anders Tegnell, epidemiologul care este considerat arhitectul politicii suedeze anti-covid, prezicea la începutul acestui an că țara va fi salvată dintr-un al doilea val Covid din cauza nivelurilor ridicate de imunitate în rândul populației. El a recunoscut însă luna trecută că se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor.

Tegnell a fost puternic criticat pentru deciziile sale care au coincis cu o rată a mortalității de câteva ori mai mare decât țările vecine”, amintește Business Insider.

Iar Financial Times informează că vecinii Suediei oferă ajutor medical pe măsură ce al doilea val Covid se intensifică

Regiunea Stockholm raportează că 99% din paturile sale de terapie intensivă sunt pline, dar Finlanda și Norvegia sunt gata să acorde sprijin.

Suedia și-a întărit recomandările la nivel național și local cu privire la măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia oamenii, dar s-a ferit de restricții legale, o strategie care încă se bucură de un sprijin public semnificativ.

Iar Bloomberg se întreabă de unde va veni această capacitate suplimentară. Stockholm a cerut personal suplimentar de asistență medicală de la forțele armate suedeze, dar nu este clar dacă armata are resursele necesare pentru a ajuta.

Între timp, peste 100 de angajați ai unui spital pentru copii ar fi fost redistribuiți în unități de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că micii pacienți care aveau nevoie de intervenții chirurgicale de urgență vor fi acum obligați să aștepte.