Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tunisia: O nouă campanie de exterminare a câinilor vagabonzi

tunisia.png

Agent municipal înarmat în căutarea câinilor vagabonzi, Tunis, noiembrie 2020
Image source: 
France24

De la sfârșitul lunii noiembrie, mai multe imagini cu agenți municipali împușcând câinii fără stăpân pe străzile din mai multe orașe, circulă masiv pe rețelele sociale din Tunisia. Activiștii pentru drepturile animalelor, precum și locuitorii din cartierele vizate denunță persistența unei practici care trebuia demult abolită. Potrivit observatorilor France24, responsabilitatea acestui masacru este împărțită între stat și cetățeni.

Atenție, unele imagini vă pot afecta emoțional.

Pe 27 noiembrie, mai multe municipalități tunisiene au anunțat că în următoarele două săptămâni vor demara o campanie regională de sacrificare a câinilor vagabonzi. Scopul: limitarea proliferării animalelor în spațiile urbane și suprimarea cazurilor de rabie. De atunci, mai mulți internauți au interpelat municipalitatea Tunis, postând videoclipuri și imagini în care agenții municipali împușcau mortal animalele.

Primăriile tunisiene recurg frecvent la acest tip de campanie de sacrificare, în ciuda protestelor din ce în ce mai vehemente din partea asociațiilor de protecție a animalelor. Municipalitatea din Tunis a înființat centre de sterilizare din 2017 pentru a colecta și trata câinii vagabonzi înainte de a-i elibera, marcându-i cu etichete care îi identifică ca fiind inofensivi. Cu toate acestea, mulți internauți spun că oficialii orașului execută toate animalele, inclusiv cele etichetate.

Această utilizatoare a filmat intervenția agenților municipali în seara zilei de 10 decembrie într-un cartier al capitalei: „Cei doi câini purtau etichetele, deci cu siguranță erau sterilizați și sănătoși”, explică ea.

Revoltați de imaginile explicite ale execuțiilor și ale animalelor moarte, internauții au lansat o campanie online care solicită incriminarea cruzimii față de animale, calificând practica  drept „barbară”.

În Tunisia, sacrificarea câinilor fără stăpân este încă o practică obișnuită

Acest utilizator a fost alertat în noaptea de 24 noiembrie de sunetele focurilor de armă. El a încercat să salveze câinele dându-l la un veterinar din Sousse (est). Animalul a murit ulterior din cauza unei hemoragii.

În fața valului de indignare online, primarul Tunisului a spus că este „împotriva acestui act barbar” și a asigurat că municipalitatea nu va lua parte la campania națională. Cu toate acestea, locuitorii capitalei au asistat la execuția animalelor și au dovedit prin imaginile postate că pe teren acest anunț nu a fost respectat.

„Uneori, cadavrele sunt lăsate la locul faptei, este o imagine oribilă”

Amal Hattab este medic veterinar și lucrează la adăpostul „Protecția animalelor fără stăpân” din Tunis. Ea spune :

„În adăpostul nostru, mulți medici veterinari lucrează voluntar pentru sterilizarea câinilor,patrulăm în districtele Tunis pentru a căuta animalele rănite de gloanțe,  pentru a le aduce în centru și pentru a le oferi îngrijirea necesară. Câinii sunt expuși acestei violențe extreme, deși în majoritatea cazurilor nu sunt agresivi. Dimpotrivă, au nevoie de ajutor. Lucrăm cu dresori care au grijă de cele mai fragile și temătoare animale.”

„În Sousse, municipalitatea a interzis sacrificarea câinilor etichetați. Dar mai multe mărturii însoțite de imagini arată că agenții își desfășoară campania criminală noaptea târziu. La Tunis nu a fost luată nicio măsură, în ciuda numeroaselor solicitări adresate primarului.”

În Tunisia, municipalitățile măcelăresc câinii vagabonzi

Acest videoclip a fost filmat în Sousse și postat live în noaptea de 27 noiembrie. Îngrozit, autorul său comentează: „Ofițerii municipali tocmai l-au împușcat ... Uite, au folosit gloanțe de foc. Bietul câine, l-au urmărit și l-au împușcat ”.

„Avem nevoie urgentă de mai multe adăposturi în Tunis”

„Agenții municipali lucrează în principal în zone rezidențiale. Mulți locuitori consideră că aceste animale fac prea mult zgomot și adesea contactează municipalitatea pentru a le îndepărta. Uneori, câinii pot fi periculoși sau furioși, dar acesta este încă un motiv pentru a-i plasa urgent într-un adăpost, departe de oameni și de alți câini.

Există, de asemenea, mulți câini care nu mor din cauza rănilor prin împușcare și suferă foarte mult în lipsa accesului la apă sau hrană.

Uneori cadavrele sunt lăsate pe loc și putrezesc acolo. Este o scenă cu adevărat oribilă și șocantă pentru toată lumea.”

Autorul acestui videoclip filmat pe 5 decembrie la Bou Salem (în nord-vest) comentează: „Într-un sfert de oră, studenții colegiului Hédi Nouira își vor începe ziua cu această imagine dezolantă [...] acest câine a fost asasinat aseară.”

„Adăposturile și centrele au nevoie de sprijin financiar din partea municipalității, pentru medicamente și îngrijire: sterilizăm mai întâi femelele, din lipsă de mijloace. Numărul câinilor răniți care se află în adăpostul nostru crește foarte repede: el găzduiește în prezent aproape 100 de câini. Există o nevoie urgentă de a crea mai multe adăposturi în Tunis, deoarece medicii veterinari nu pot păstra animalele pe termen lung.”

Au apărut și câteva inițiative: în Tunis, activiștii și medicii veterinari au înființat adăposturi și parcuri.

„Aceste acțiuni reflectă percepția tunisienilor asupra animalelor: oamenii nu respectă viața animalelor”

Amal Ben Mohamed, în vârstă de 46 de ani, primește în jur de 50 de animale în casa ei din Tunis. Cartierul în care locuiește, Kabaria este scena numeroaselor execuții a câinilor fără stăpân.

„Agenții nu ar trebui să acționeze singuri. Ei trebuie să fie însoțiți de un medic veterinar și un agent de la Comisariatul regional pentru dezvoltare agricolă, care pot certifica dacă animalul are rabie și, prin urmare, dacă este necesară executarea sa.”

„Din punctul meu de vedere, aceste acțiuni reflectă percepția tunisienilor asupra animalelor: oamenii nu respectă viața animalelor. Altfel, statul nu ar îndrăzni să-i omoare în acest fel.

Cu toate acestea, nu există nicio lege care să le protejeze [articolul 317 din Codul penal tunisian prevede 15 zile de închisoare și o amendă de 4,80 dinari (adică 1,46 euro) pentru cei care maltratează animale de companie pe care le dețin sau cele ale unui terț].”

Mulți cetățeni au pus sub semnul întrebării acțiunile primăriei din Tunis, vrem să o ajutăm să îngrijească și să găzduiască aceste animale, am lansat numeroase apeluri pentru donații. De câteva luni ne-am dedicat în întregime acestei cauze. Putem lua în considerare crearea unui serviciu dedicat animalelor fără stăpân în cadrul municipalităților pentru a acționa mai eficient și mai uman.

Statul trebuie să lucreze pentru a schimba treptat această mentalitate, prin sensibilizarea celor mai tineri, astfel încât să se obișnuiască cu prezența animalelor în spațiile publice și să nu se mai teamă de ele..”

Municipalitatea Tunis indică faptul că 145 de câini au fost sterilizați și vaccinați împotriva rabiei în 2020 și precizează că va recurge la împușcare „numai în cazuri extreme”. Redacția France 24 a încercat să contacteze municipalitatea, fără a primi însă un răspuns. Îl vom publica dacă îl vom primi vreodată.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor Șerban Georgescu