Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic alergolog, despre COVID-19 și reacția anafilactică

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Românii cu suspiciuni de a avea reacții alergice severe la medicamente ar trebui să consulte un alergolog înainte ca vaccinul anticoronavirus să ajungă în țară, spune la RFI, Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică. Potrivit acesteia, este vorba despre reacții severe de tip anafilactic, cu roșeață, reacție cutanată, scădere de tensiune, umflături ale ochilor și ale limbii. 

 

Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică:

  • Aș vrea să spun foarte clar că, din tot ce s-a emis de agențiile de reglementare, în special de cele din Marea Britanie, se reține o precauție de utilizare a vaccinului acelor pacienți cu istoric de reacții anafilactice severe. Nu este vorba de orice alergie, ci de alergia care a avut o reacție severă.
  • Anafilaxia este tradusă prin reacție gravă indusă de un alergen. Poate să apară din cauza unui vaccin, medicament sau aliment. Nu se pune problema ca orice persoană alergică la praf sau la polen, de exemplu, să nu poată face vaccinul. Este vorba despre pacienți cu reacții anafilactice în trecut, dovedit din faptul că au avut astfel de reacții pentru că au făcut alte vaccinuri, au luat medicamente sau sunt alergici la alimente care dau alergii grave - alune, lapte, soia. Mai exact, sunt pacienți cărora le-a fost recomandat să poarte la ei acele dispozitive cu adrenalină, știindu-se că au risc de anafilaxie.
  • Și alergiile au un anumit grad de severitate. O simplă alergie nu înseamnă că există riscul de a face reacție anafilactică severă.
  • Însă, orice fel de alergie trebuie dovedită. Foarte multe dintre alergiile medicamentoase se dovedesc a nu fi alergii medicamentoase și nu toate alergiile medicamentoase merg spre reacție anafilactică.
  • Ar trebui, într-adevăr, la cei care au suspiciunea de a fi cu reacții alergice la medicamente, să consulte un alergolog din timp, să nu ajungă să fie, așa, între ciocan și nicovală, atunci când vaccinul va ajunge pe piață. Dar, repet, vorbim despre reacții severe de tip anafilactic, cu roșeață, reacție cutanată, scădere de tensiune, umflături ale ochilor și limbii, aceea este o reacție anafilactică.
  • Reacțiile anafilactice se pot produce în primele minute de la administrarea unui medicament dar există și reacții tardive. În general, reacția apare în primele minute de la administrare. Este echivalentul cu ceea ce se întâmplă dacă cineva alergic la albină este înțepat de albină. Toate lumea știe că în câteva minute se poate umfla și înroși și că pot apărea scădere de tensiune, senzație de leșin și pierderea cunoștinței. Deci, este o reacție foarte, foarte rapidă, în general. 
  • Este foarte important ca toți cei alergici să precizeze că sunt alergici.  Este clar că în România vaccinul va veni cu toate instrucțiunile date de Agenția de Reglementare Europeană, care este extrem de strictă. Dacă se vor respecta procedura și indicațiile clare, dacă se va face o anamneză - deci se discută cu pacientul înainte de vaccinare și se știe că ar fi această problemă- recomandarea în acest moment este ca la astfel de pacienți să fie o precauție, ei să nu fie în prima linie de administrare a vaccinului, pentru că este clar că mai e nevoie de date care să arate că reacția a fost indusă de administrarea vaccinului sau n-a fost cumva o coincidență.
  • Ceea ce se cunoaște în momentul de față, document publicat și pe siteul Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, este că pe marele lot din studiul de fază III, peste 44.000 de participanți , s-a evidențiat un risc mic de a dezvolta reacții alergice: 0, 63% la lotul vaccinat vs 0,50% la lotul  placebo. Practic, la vaccinați există un risc redus, risc care există și la cei care au primit placebo. Deci, reacții alergice pot exista din alte cauze decât vaccinul.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: