Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia se pregătește de al treilea val al pandemiei de Covid-19

polonia_covid.jpg

Premierul Mateusz Morawiecki anunță la televiziune noile măsuri
Sursa imaginii: 
Facebook / Mateusz Morawiecki

Polonia se pregătește de campania de vaccinare împotriva Covid-19 și, în paralel, se pregătește și de al treilea val al pandemiei, care este așteptat să fie mai grav decât cel de-al doilea. Conform declarațiilor multor înalți oficiali, care se ghidează nu numai după statisticile naționale, dar și după situația din vecinătatea Poloniei, începutul celui de-al treilea val ar putea coincide cu apropiatele sărbători de iarnă și se va suprapune, cel puțin parțial, pe începutul campaniei de vaccinare.

Guvernul polonez a semnat contracte cu 6 companii producătoare internaționale pentru 62 de mln de doze de vaccin împotriva Covid-19. La această etapă au fost bugetați 560 de mln de euro pentru campania de vaccinare.

Vaccinul va fi administrat în mai multe etape, gratis și benevol, existând, totuși, o incertitudine pronunțată la acest capitol deoarece conform sondajelor, aprox. 50% din polonezi nu ar avea încredere în eficiența vaccinării, în timp ce fiecare al 5-lea polonez este în general Covid-negaționist.

Guvernul va începe cu vaccinarea întregului corp de profesioniști și profesii auxiliare din sistemul de sănătate, apoi serviciile de stat în uniformă, după care va urma categoria de vârstă a celor de la 60 de ani în sus.

Însă, înainte ca această campanie să înceapă, la sfârșitul lunii ianuarie sau poate chiar începutul lui februarie, Polonia se pregătește de cel de-al treilea val al pandemiei, care se așteaptă să fie mai grav decât cel de-al doilea.

Acest al treilea val al pandemiei în Polonia, așteptat să dureze următoarele două luni, ar începe de la o cotă așa-zis minimă de 10.000 până la 12.000 de cazuri zilnic. Însă acestea sunt cifre oficiale.

Trebuie să avem în vedere că Polonia rămâne la coada clasamentului UE în ce privește numărul de teste efectuate zilnic. În timpul celui de-al doilea val, vârful oficial de cazuri a ajuns la 29.000, în timp ce proiecțiile ceva mai credibile ale virusologilor sugerau că numărul maxim ar fi fost dublu față de cel declarat de autorități.

Cu trei săptămâni în urmă, Polonia a ajuns lider mondial, la același nivel cu Mexicul, la rata de infectări per teste efectuate, atingând o rată de 53% de teste pozitive. Statistica foarte tristă a lunii noiembrie arată că Polonia a atins cea mai înaltă rată a mortalității de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Evident, explicația acestei triste realități rezultă din efectul pandemiei.

Premierul Morawiecki a declarat ieri că guvernul său nu își dorește să reinstituie forme dure de carantină așa cum se întâmplă, iată, în ultima săptămână în Germania, Olanda, Cehia, Lituania sau Marea Britanie acolo unde al treilea val a început deja.

Dar, având în vedere trista experiență a celui de-al doilea val al pandemiei în Polonia, există suficiente motive să fim mai puțin optimiști. Conform așteptărilor și proiecțiilor moderate, în timpul celui mai grav sezon din punct de vedere al oricărui virus de acest gen adică exact în lunile ianuarie și februarie, cifra de 40.000 de cazuri zilnic se arată a fi credibilă și destul de moderată.

În aceste condiții ne putem aștepta ca sistemul de învățământ, de exemplu, să funcționeze în regimul actual, online și de la distanță, încă cel puțin până în luna martie, foarte mult depinzând de modul în care va evolua cel de-al treilea val al pandemiei.

Pe masa guvernului polonez stă deja strategia de vaccinare pe care guvernul a elaborat-o în ultimele săptămâni. Ieri strategia a fost făcută publică, însă adoptarea sa oficială, inclusiv graficul vaccinărilor, depinde de girul Agenției UE pentru Medicamente (EMA, https://www.ema.europa.eu/en) care face parte din programul negociat de vaccinare cu UE și confirmarea prin Decizie oficială de către Comisia Europeană.

Obiectivul declarat ieri al guvernului polonez va fi ca 55-60% din polonezi să fie vaccinați împotriva Covid-19, moment în care pandemia în Polonia va fi considerată învinsă.

 
Corespondență din Polonia de la Octavian Milewski