Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armata franceză fură lingouri de aur din Mali? Fals!

lingouri.png

Sursa imaginii: 
France24

De la începutul lunii decembrie, un montaj realizat cu mai multe fotografii extrase dintr-un videoclip circulă intens pe rețelele sociale din țările africane sub-sahariene. În imagini apar mai mulți bărbați care manevrează o ladă în care par să fie lingouri de aur. 

Descrierile care însoțesc aceste imagini susțin că autoritățile vamale maliene ar fi demascat  traficul de aur efectuat de soldații francezi „la ordinele palatului Elysée”. Cu toate acestea, videoclipul datează din 2019 și a fost filmat în Ghana, așa cum a demonstrat redacția France 24 Observateurs.

„Scandalos: armata franceză a fost prinsă jefuind Mali” - este fraza „șocantă” folosită pe Facebook în descrierea acestor imagini preluate dintr-un videoclip.

Redistribuită de sute de ori de internauți și pagini de știri pe Facebook de la începutul lunii decembrie, postarea alimentează o teorie populară, conform căreia soldații armatei franceze ar fura aur din regiunile maliene în care intervin, ca parte a operațiunii Barkhane.

Toate postările conțin aceleași imagini preluate din videoclip și aceleași descrieri, însă ele nu includ și videoclipul-sursă.

 

Mali

 

Cu ajutorul instrumentului de verificare a imaginii, Invid, descoperim acest videoclip postat în septembrie 2019 pe Youtube:

Control în Ghana

 

 

Redacția noastă a analizat deja acest videoclip în septembrie 2019: el surprinde de fapt o inspecție în contextul vânzării de metale din Ghana, în iunie 2019.

Aceste imagini au făcut deja obiectul mai multor știri false în diverse țări africane: Niger, Mali sau Republica Democrată Congo.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24