Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sărbători în pandemie. Psiholog: Să ne gândim la ceea ce avem și să nu asociem distanțarea cu frustrări și regrete

sarbatori_pandemie_psiholog_jeni_chiriac.jpg

Crăciun în pandemie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Crăciun în pandemie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Sărbătorile de iarnă în plină pandemie nu vor lăsa traume, dacă măsurile de distanțare în familie vor fi asumate de oameni. Iată ce crede psihologul Jeni Chiriac, care declară la RFI că întâlnirile cu mai puține persoane de Crăciun și Revelion nu trebuie asociate neapărat cu ideea de frustrare și pierdere.

Psihologul Jeni Chiriac spune că populația va trebui să facă anumite alegeri de sărbători, pe fondul pandemiei Covid-19: ”Dacă este o decizie asumată, practic, efectele sunt nu neapărat nule, dar foarte reduse, însă dacă asociem aceste alegeri cu frustrări, cu regrete, cu ideea de pierdere și nu resemnificăm un pic zona de confort și ceea ce înseamnă satisfacție, bucurie asociată cu perioada sărbătorilor, vom avea un sentiment de pierdere, de dezamăgire, de gol, unii dintre noi nu ne vom regăsi și vom avea sentimentul că bucuria sărbătorilor ne-a fost răpită sau că nu o putem regăsi în nici unul dintre momente”.

Sfatul psihologului pentru sărbătorile de iarnă, în plină pandemie: ”Este o perioadă în care recomandarea principală ar fi să ne gândim la ceea ce avem și mai puțin la ceea ce nu avem, ca să putem să ne menținem în zona pozitivă”.

 
Jeni Chiriac, despre sărbătorile de iarnă în pandemie