Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


București, un sat fără câini din punct de vedere urbanistic

constructii2-naszemiasto.jpg

București, un sat fără câini din punct de vedere urbanistic
București, un sat fără câini din punct de vedere urbanistic
Image source: 
NaszeMiasto.pl

Percheziţii de amploare la Primăria Capitalei. Funcționarii ar fi dat ilegal autorizații de construcție în Bucureștii Noi și Chitila, o zonă care s-a extins masiv în ultimii ani. Potrivit Poliției Capitalei, oamenii legii pun în aplicare mai multe mandate de percheziție domiciliară la adrese din București și județul Ilfov, precum și mandate de aducere emise pe numele unor suspecți. Prejudiciul cauzat bugetului statului este de 2.700.000 lei.

Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi susține că în cele două zone ale Capitalei s-au ridicat aproape 200 de clădiri noi în mod ilegal. Locuitorii de aici au făcut petiții inclusiv la Bruxelles, nimic nu s-a schimbat.

Bucureștiul, în ansamblul său este un sat fără câini din punct de vedere urbanistic, spune la RFI Irina Zamfirescu de la Active Watch iar autoritatea locală a eșuat în a-și apăra cetățenii de ilegalități. Este absurd și revoltător că orașul are un plan urbanistic general vechi de 20 de ani. Oricum, nici acel document nu este respectat, analizează Irina Zamfirescu:

“Rolul autorității publice este acela de a media între interesul privat, adică constructorul care întotdeauna va fi interesat de beneficiul economic, pentru că este un antreprenor și interesul public, adică cetățenii să ducă o viață sănătoasă și să fie respectate principii obligatorii în urbanism. Deci filtrul și greutatea responsabilității, din punctul meu de vedere, cade pe autoritatea publică. Atenție însă, eu nu disculp acum privatul care în opinia mea nu s-a dovedit a fi un partener responsabil față de interesul public. Da, autoritatea publică a eșuat, și legal, și moral.“

 
Irina Zamfirescu, Active Watch