Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania a intrat în lockdown

weihnachtsmarkt_berlin_dsci0075_3.jpg

Germania intra in lockdown
Germania intra in lockdown

Germania a intrat în lockdown

Măsurile restrictive, dure, care au intrat în vigoare, în Germania, vor ţine pînă pe 10 ianuarie. Unii experţi, însă, cred că va fi necesară o prelungire a lockdown-ului pînă în martie. Aproape nimeni nu mai crede într-o normalizare a cotidianului în următoarele luni, chiar dacă în decembrie ar începe vaccinarea populaţiei.

Începînd de astăzi, Germania intră-n lockdown. Restricţiile parţiale impuse la începutul lunii noiembrie n-au dat rezultatele aşteptate. Preşedintele Institutul „Robert Koch”  din Berlin, Lothar Wieler, a atras atenţia asupra situaţiei actuale, afirmînd în faţa presei:

„Situaţia e acum mai serioasă decît pe parcursul pandemiei. Niciodată, numărul infectărilor nu a fost mai mare decît acum. Infectările continuă să crească. Există pericolul ca situaţia să se agraveze. Asta face ca o combatere a pandemeiei să devină tot mai dificilă.”

Într-adevăr, au apărut primele relatări despre persoane contaminate care nu au mai putut fi tratate la terapia intensivă. Potrivit televiziunii germane, în oraşul Zittau medicii au fost obligaţi să recurgă la aşu-mumitul „triaj”, adică la desemnarea prioritară a unor pacienţi care vor fi trataţi şi renunţarea la tratament în cazul altora.

Faptul de a tria pacienţii constituie o problemă etică majoră pentru medicii obligaţi să recurgă la această soluţie.

În cursul zilei de astăzi, Institutul „Robert Koch” a anunţat din nou un număr record de contaminări. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrare 27.728 de cazuri. Cu 7.000 mai multe decît în urmă cu o săptămînă. A crescut, de asemenea, numărul deceselor cu 600 faţă de acum 7 zile, totalizînd 952 de morţi.

În urma restricţiilor impuse, şcolile, grădiniţele, creşele, frizeriile şi magazinele vor rămîne închise pînă pe 10 ianuarie. Doar magazinele alimentare, drogheriile, benzinăriile, băncile, farmaciile, oficiile poştale şi pieţele vor putea fi frecventate. Elevii vor participa la cursuri online. Părinţii, care au copii mici, vor avea dreptul la concediu plătit.

O relaxare relativă a restricţiilor intră-n vigoare de Crăciun. Atunci sînt admise întîlniri în familie la care pot participa 5 persoane, inclusiv din alte gospodării. Lăcaşurile de cult rămîn deschise, însă distanţa între credincioşi trebuie să fie de 1,5 m, ceea ce presupune un număr redus de persoane admise la serviciile religioase. De revelion au fost interzise artificiile şi adunările în spaţiul public.

Asociaţia medicilor (Marburger Bund) a pledat pentru o campanie în favoarea vaccinării. Din sondaje rezultă, că între timp, numai 50 la sută din populaţia Germaniei intenţionează să se vaccineze. Asociaţia medicilor afirmă că e nevoie de „explicaţii transparente” privind efectele secundare ale vaccinului.

Pentru convingerea populaţiei, de a nu refuza vaccinul, ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că e nevoie ca oamenii să aibă încredere în medicină.

Cele 153 de centre de vaccinare ar putea să-şi înceapă activitatea. Se aşteaptă ca deja înaintea Crăciunului să existe aprobarea pentru folosirea vaccinului anti-Covid.

Vaccinul va fi administrat prioritar unor categorii de persoane vulnerabile. În primul rînd, oamenilor în vîrstă şi personalului medical.  

 

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok