Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal cu liderii AUR la comemorarea Revoluției de la Timișoara (VIDEO)

poza_otilia.jpeg

Sursa imaginii: 
Foto: Otilia Ghițescu

Scandal la comemorarea a 31 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timișoara. Reprezentații AUR încearcă să ajungă pe treptele Catedralei Ortodoxe, unde sunt opriți de revoluționari. Aceștia reproșează AUR că a trimis în parlament doi foști militari implicați în represiunea din `89. 

 


Sursa imaginii: 
Foto: Otilia Ghițescu

Revoluționarii le reproșează celor de la AUR că au trimis în parlament doi foști militari implicați în represiunea Revoluției din 1989. 

Jandarmii au facut un cordon între cele două tabere în încercarea de a preveni incidentele.

Societatea Timişoara a transmis,miercuri, un protest faţă de intenţia liderului Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, de a participa la manifestările de comemorare a Revoluţiei. Reprezentanţii societăţii acuză că doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei - Francisc Tobă şi Nicolae Roman - au ajuns parlamentari AUR, iar fără a se dezice de ei şi fără a le cere demisia, George Simion, nu va putea participa la manifestări.

Societatea Timișoara arată, într-un comunicat de presă, că 16 decembrie este o zi importantă pentru Revoluţia de la Timişoara - este prima zi de proteste din 1989, "o zi fără de care nimic n-ar fi fost posibil".


Sursa imaginii: 
Foto: Otilia Ghițescu

Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluţiei de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul Militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic, arată reprezentanții Societății Timișoara.

Ei spun și că numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, în volumele editate de Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluţiei din Timişoara.

"Înainte de a veni la Timişoara, George Simion, ca şef de partid şi ca cel care a întocmit listele de candidaţi, ar trebui să se dezică de astfel de personaje şi să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credinţă atunci când se va alătura marşului recunoştinţei, la Timişoara”, a mai transmis Societatea Timişoara.

Revenim cu detalii.