Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea românului care a devenit cel mai important moșier din Imperiul Austro-Ungar

baron.png

Baronul Alexandru Wassilko de Serecki (1827-1893)
Image source: 
wikipedia.org

Una dintre cele mai importante figuri din istoria modernă a Bucovinei a fost cea a baronului Alexandru Wassilko de Serecki. Este vorba de un aristocrat care a devenit cel mai important moșier al Imperiul Austro-Ungar și care a fost unul dintre cei mai sinceri susținători ai monarhiei habsburgice.

Alexandru Wassilko de Serecki era fiul baronului Iordachi Wassilko de Serecki și al aristocratei Pulcheria de Calmuchi.

A studiat la Cernăuți, unde și-a luat bacalaureatul, apoi a studiat Filosofia și Dreptul la universitățile din Cernăuți și Liov.

În 1850, a devenit avocat în Cernăuți. A activat în baroul local până în 1859, când a devenit administratorul domeniilor tatălui său. Alexandru Wassilko de Serecki a administrat cu pricepere aceste domenii, pe care le-a sporit considerabil.

A decis să intre în politică și a devenit membru al Partidului Conservator Autonomist din Bucovina, apoi al Partidului Național Român din Bucovina. Din 1862, Alexandru Wassilko de Serecki a fost ales deputat în Dieta Bucovinei, iar în 1867, a devenit și membru al camerei superioare a parlamentului austriac, Herrenhaus.

Baronul român din Bucovina a devenit unul dintre apropiații împăratului Franz Jozef, căruia i-a devenit unul dintre cei mai fideli susținători. A fost decorat cu Ordinul Imperial al Coroanei de Fier.

Vreme de 13 ani, Alexandru Wassilko de Serecki a fost singurul reprezentant al Bucovinei în Herrenhaus. El a activat în cele două parlamente, cel de la Cernăuți și cel de la Viena. De asemenea, a candidat și a fost ales de două ori în funcția de mareșal al Ducatului Bucovinei, adică de guvernator al acestei regiuni.

Alexandru Wassilko de Serecki a avut și poziția de președinte al curții cu juri din Cernăuți. De asemenea, a fost ales ca membru al Academiei de Științe a Austriei.

Și-a sporit, cu spirit antreprenorial, averea. Alexandru Wassilko de Serecki a investit în afaceri cu petrol și lemn și a sprijinit dezvoltarea căilor ferate. De asemenea, a cumpărat noi proprietăți funciare.

La un moment dat, domeniile sale totalizau 28.000 de hectare, iar Alexandru Wassilko de Serecki era considerat drept cel mai important moșier din Imperiul Austro-Ungar.

Baronul român era un adevărat european în cel mai ales sens al cuvântului. A obținut introducerea limbii române la Liceul din Suceava, apoi în unele clase din Liceul din Cernăuți, însă a construit pentru coloniștii aduși de el școli în limba germană. El a militat pentru recunoașterea limbilor germană, română și ruteană ca limbi oficiale în Bucovina.

Deși era de religie ortodoxă, a limitat unele dintre privilegiile Bisericii Ortodoxe și a construit o biserică lutherană, tot pentru coloniștii aduși de el.

Alexandru Wassilko de Serecki a fost președintele Clubului Național Român din Dieta Bucovinei, însă s-a împotrivit ideii de unire a Bucovinei cu Regatul României. El credea că, pentru bucovineni, cel mai bun viitor ar fi fost în cadrul unui imperiu federal sub egida Habsburgilor.

A murit în 1893, iar o stradă din Cernăuți a primit numele său.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 17 decembrie 2020