Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea românului care a devenit cel mai important moșier din Imperiul Austro-Ungar

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Una dintre cele mai importante figuri din istoria modernă a Bucovinei a fost cea a baronului Alexandru Wassilko de Serecki. Este vorba de un aristocrat care a devenit cel mai important moșier al Imperiul Austro-Ungar și care a fost unul dintre cei mai sinceri susținători ai monarhiei habsburgice.

Alexandru Wassilko de Serecki era fiul baronului Iordachi Wassilko de Serecki și al aristocratei Pulcheria de Calmuchi.

A studiat la Cernăuți, unde și-a luat bacalaureatul, apoi a studiat Filosofia și Dreptul la universitățile din Cernăuți și Liov.

În 1850, a devenit avocat în Cernăuți. A activat în baroul local până în 1859, când a devenit administratorul domeniilor tatălui său. Alexandru Wassilko de Serecki a administrat cu pricepere aceste domenii, pe care le-a sporit considerabil.

A decis să intre în politică și a devenit membru al Partidului Conservator Autonomist din Bucovina, apoi al Partidului Național Român din Bucovina. Din 1862, Alexandru Wassilko de Serecki a fost ales deputat în Dieta Bucovinei, iar în 1867, a devenit și membru al camerei superioare a parlamentului austriac, Herrenhaus.

Baronul român din Bucovina a devenit unul dintre apropiații împăratului Franz Jozef, căruia i-a devenit unul dintre cei mai fideli susținători. A fost decorat cu Ordinul Imperial al Coroanei de Fier.

Vreme de 13 ani, Alexandru Wassilko de Serecki a fost singurul reprezentant al Bucovinei în Herrenhaus. El a activat în cele două parlamente, cel de la Cernăuți și cel de la Viena. De asemenea, a candidat și a fost ales de două ori în funcția de mareșal al Ducatului Bucovinei, adică de guvernator al acestei regiuni.

Alexandru Wassilko de Serecki a avut și poziția de președinte al curții cu juri din Cernăuți. De asemenea, a fost ales ca membru al Academiei de Științe a Austriei.

Și-a sporit, cu spirit antreprenorial, averea. Alexandru Wassilko de Serecki a investit în afaceri cu petrol și lemn și a sprijinit dezvoltarea căilor ferate. De asemenea, a cumpărat noi proprietăți funciare.

La un moment dat, domeniile sale totalizau 28.000 de hectare, iar Alexandru Wassilko de Serecki era considerat drept cel mai important moșier din Imperiul Austro-Ungar.

Baronul român era un adevărat european în cel mai ales sens al cuvântului. A obținut introducerea limbii române la Liceul din Suceava, apoi în unele clase din Liceul din Cernăuți, însă a construit pentru coloniștii aduși de el școli în limba germană. El a militat pentru recunoașterea limbilor germană, română și ruteană ca limbi oficiale în Bucovina.

Deși era de religie ortodoxă, a limitat unele dintre privilegiile Bisericii Ortodoxe și a construit o biserică lutherană, tot pentru coloniștii aduși de el.

Alexandru Wassilko de Serecki a fost președintele Clubului Național Român din Dieta Bucovinei, însă s-a împotrivit ideii de unire a Bucovinei cu Regatul României. El credea că, pentru bucovineni, cel mai bun viitor ar fi fost în cadrul unui imperiu federal sub egida Habsburgilor.

A murit în 1893, iar o stradă din Cernăuți a primit numele său.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 17 decembrie 2020