Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinarea anti-Covid ar putea începe și în România pe 27 decembrie

vaccine-pexels.jpg

Image source: 
pexels.com

România este pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, odată cu celelalte state UE, afirmă autorităţile. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului, transmite news.ro.

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 - 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.

A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.

Autorităţile medicale afirmă că nu este necesară testarea înainte de vaccinare,

Potrivit aceloraşi autorităţi, chiar şi cei care se vaccinează vor trebui să poarte mască, până când se va atinge un procent de imunitate de peste 60-70%.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, explică medicul Valeriu Gheorghiţă.

Conform autorităţilor, cea mai mare parte a celor care ezită să se vaccineze spun că nu au suficiente informaţii, motiv pentru care vor fi lansate campanii de informare.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat miercuri că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în ţară în perioada dintre Crăciun şi Revelion şi vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24.

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 - minus 90 de grade Celsius. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate rezista cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru.

Miercuri, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a indicat că cele 27 de state ale UE vor putea "să înceapă în aceeaşi zi" campaniile lor de vaccinare anti-Covid după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

 Uniunea Europeană ar putea aproba oficial vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech pentru combaterea noului coronavirus cel mai devreme pe 23 decembrie, cu numai două zile după posibilul acord al autorităţii de reglementare, a declarat, miercuri, un oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Potrivit reglementărilor UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă aprobarea medicamentelor şi vaccinurilor noi, dar decizia finală pentru comercializarea lor este luată de Comisia Europeană, după consultările cu guvernele UE.