Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Danemarca se alătură țărilor care pedepsesc dur infracțiunea de viol

danemarca viol.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Danezii au înăsprit joi legile împotriva violului, incriminând acum sexul fără consimțământ explicit, anunță agenția Reuters.

Această nouă lege adoptată de parlament a lărgit circumstanțele care pot constitui viol.

Amintim, sub vechea legislație, procurorii erau nevoiți să probeze că violatorul a folosit violența sau că atacat o persoană care nu i-a putut opune rezistență.

Acum, să fie clar: dacă ambele părți nu își exprimă consimțământul, atunci este viol”, a declarat Nick Haekkerup, ministrul Justiției danez.

După ce o lege asemănătoare a fost introdusă în Suedia, a dus la o creștere cu 75% a condamnărilor pentru viol.

Aproximativ 11.400 de femei sunt violate sau sunt victime ale unei tentative de viol anual în Danemarca, potrivit datelor Ministerului Justiției din această țară scandinavă.

Conform „Amnesty International”, Danemarca a devenit a 12-a țară europeană care va considera sexul non-consensual drept viol:

Este o zi măreață pentru femeile din Danemarca, care trimite la coșul de gunoi al istoriei legile depășite și periculoase privind violul și ajută la încheierea stigmatului larg răspândit și impunității endemice pentru această infracțiune”, a declarat Anna Blus, reprezentantă a Centrului pentru Drepturile Femeilor al „Amnesty International”.