Dr. Valeriu Gheorghiță, la RFI: Persoanele vaccinate anti-COVID-19 vor primi o adeverință

Primii români ar putea fi vaccinați anti-Covid în 27 decembrie, aceasta fiind data la care cel mai probabil ar urma să fie demarată campania în țara noastră, a declarat la RFI, medicul  Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central „Carol Davila și coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid. 
Potrivit acestuia, campania va începe cu personalul din cele zece spitale din linia întâi, România primind, pentru început, aproximativ 10.000 de doze de vaccin. Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverință, un document medico-legal, în care se menționează lotul, tipul vaccinului și data la care a fost administrat, mai spune medicul.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID:

  • Estimăm că pe 26 decembrie vor ajunge primele doze de vaccin în toate cele 27 de țări membre ale UE, ceea ce înseamnă că pe 27 decembrie este foarte probabil să începem distribuirea dozelor de vaccin către centrele de vaccinare din cele 10 spitale din linia întâi, spitale care au intrat în lupta anti-COVID la începutul pandemiei. Din acel moment, se va începe efectiv campania de vaccinare.
  • În aceeași zi încercăm să livrăm dozele către toate cele 10 spitale prevăzute în Ordinul 55 al Ministerului Sănătății
  • Următoarele doze de vaccin ar putea veni în prima săptămână a lunii ianuarie. Acest lucru ține mai mult de producător decât de noi. Din  estimările transmise, dacă lucrurile rămân neschimbate respectiv, autorizarea pe 23 decembrie, livrarea primei tranșe pe 26 decembrie, foarte probabil că în prima săptămână din ianuarie, vom avea următoarea tranșă de vaccinuri livrată.
  • Dacă adresabilitatea persoanelor va fi cea pe care noi ne-o dorim, cred că într-un interval de circa 6 - 7 luni vom reuși o acoperire vaccinală de 60-70% din populație cu condiția să existe disponibilitatea vaccinurilor, disponibilitate dependentă de numărul producătorilor, dezvoltatorilor de vaccin care vor primi autorizare. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: