Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Numărul zborurilor dinspre Italia și Spania, de sărbători, cu 70% mai mic decât anul trecut

Zborurile din țările unde locuiește o mare parte a disporei au scăzut cu până la 72% în luna decembrie, conform datelor înregistrate de site-ul „Vola.ro”.

Potrivit aceluiași studio, pe acest rute, prețurile au crescut cu aproape 21% în perioada sărbătorilor de iarnă.

Această perioadă a anului a fost mereu o ocazie așteptată de românii care studiază sau muncesc în afara țării să vină acasă, însă anul acesta zborurile spre România au scăzut drastic.

Conform ultimelor date înregistrate, Italia a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de zboruri înspre țară, urmată de Germania cu o scădere de 64%, Spania cu 58%, Franța cu 44% și Marea Britanie cu 32%.

Acest număr al zborurilor disponibile a influențat și prețurile biletelor de avion, care au crescut cu aproape 21% în medie, în perioada sărbătorilor de sfârșit de an.

Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara țării și aproximativ o treime dintre aceștia veneau în țară în preajma sărbătorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor. Dacă în alți ani ne sfătuiam turiștii să ajungă în aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării, anul acesta îi încurajăm să călătorească cu grijă și precauție și să efectueze doar zborurile absolut necesare. Companiile aeriene și aeroporturile și-au eficientizat până aproape de perfecțiune sistemul de curățenie și dezinfectare a spațiilor publice și a aeronavelor și sperăm că în curând călătoriile vor reintra pe făgașul normal”, a declarat directorul de marketing al Vola.ro, Claudia Tocilă.

Datele companiei mai spun că peste 50% dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania și Italia. S-a observat o scădere mai mică a zborurilor efectuate de sărbători din Marea Britanie și o cerere constantă pentru această rută de călătorie, chiar dacă Regatul Unit a fost inclus pe „lista galbenă” a României.

Anul acesta, cel mai ieftin zbor rezervat a fost din Marea Britanie spre România și a costat 5.75 euro/persoană, zbor dus-întors.

Față de 2019 se observă o scădere a tarifului, când cel mai ieftin zbor a fost 12 euro/persoană, tot zbor dus-întors.

În schimb, cea mai scumpă destinație a anului a fost Suedia, unde prețul unui bilet de avion înspre România a costat 835 de euro/persoană, o creștere de 15% față de 2019, când prețul cel mai scump al unui bilet de avion a fost 726 euro/persoană:

Anul acesta, prețul unui bilet de avion a crescut în medie cu 21%, comparativ cu 2019. Astfel, prețul mediu pentru un zbor din Marea Britanie în România a costat 172 euro/persoană, o creștere cu 19% față de anul precedent. Costul mediu al unui zbor din Franța a costat în 2020 186 euro/persoană, semnificând o creștere de 22% față de 2019. Românii care au venit în țară anul acesta din Germania au cheltuit în medie cu 15% mai mult față de anul trecut, respectiv 168 euro/persoană versus 146 euro/persoană în 2019. Zborurile dinspre Spania au avut cea mai mare creștere, în medie cu 27% față de anul trecut, iar românii au plătit în 2020 185 euro/persoană, zbor dus-întors”, au mai transmis reprezentanții companiei.

De asemenea, s-a observat o scădere în tarifele pentru zborurile din Italia către România de 15%, iar costul mediu al unui zbor în 2020 a fost de 95 euro/persoană, comparativ cu 112 euro/persoană anul trecut.

În fine, costul mediu al zborurile interne pe teritoriul țării a fost mai mic anul acesta cu 18%, când românii au achitat în medie 73 euro/persoană pe un zbor, față de 89 euro/persoană pentru un zbor în 2019.