
Social
Se scumpește energia electrică de la 1 ianuarie 2021?
bec_energie_electrica_pixabay.jpg

Piața energiei electrice urmează să fie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021. În acest moment, cei mai mulți consumatori casnici primesc energie de la furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON), însă de la 1 ianuarie vor putea opta pentru ofertele mai avantajoase ale altor furnizori. Dacă încă nu ați ales trecerea la piața liberalizată a energiei, urmează să primiți notificări de la furnizorul actual că, de la începutul anului viitor, vor fi modificați termenii contractului. O schimbare importantă ar putea fi prețul. Radu Dudău, director al Energy Policy Group, spune că nu se așteaptă la schimbări dramatice de tarife și mizează tocmai pe comportamentul concurențial.
Radu Dudău: Cei care funcționează în momentul de față în regim reglementat pe segmentul de furnizare, care au contracte la prețuri reglementate de ANRE sunt clienții unor mari companii de furnizare, care funcționează ca furnizori de ultimă instanță, livrează la prețuri stabilite de stat încă și vor trebui să opteze pentru a încheia contracte în regim concurențial cu diferiți furnizori sau să continue cu cei cu care au în prezent contracte. Dar trebuie să știe că termenii acestor contracte vor schimbați potrivit unor notificări care urmează să fie primite de la companiile de furnizare.
Reporter: Ce se întâmplă cu consumatorii care nu vor să își bată capul să își aleagă un furnizor? Vor plăti mai mult?
R.D: Există și opțiunea să nu facă nimic în continuare. Li se va pune în vedere că pot rămâne sub contract cu furnizorul existent, doar că, cum spuneam, termenii acelui contract vor fi modificați. În primul rând că reglementatorul nu va mai stabili un preț al energiei, ci furnizorul va achiziționa de pe piața de en-gros energie electrică, la care va adăugă acele tarife care intră drept componente în prețul final, tarifele de transport, distribuție, certificatele verzi, acciza, TVA-ul. Toate aceste sunt componente ale prețului final al energiei.
Rep: Furnizorii vor putea vinde energia electrică la orice preț doresc?
R.D: Este regim concurențial. Consumatorul are libertatea, în termen scurt, să schimbe fără niciun fel de penalitate furnizorul. Reglementatorul ANRE are obligația să informeze publicul. În acest sens funcționează un așa zis comparator de oferte pe site-ul ANRE, care nu este realizat din perspectivă comercială. Poate ajuta pe oricine să intre pe site-ul lor și să vadă în localitatea respectivă, pentru fiecare cetățean din România, care sunt cele mai bune oferte pe segmentul de furnizare ca să știe cu cine poate încheia cele mai bune contracte.
Rep: Sunt aproximativ 6 milioane de consumatori casnici în România. Foarte mulți dintre ei locuiesc în mediul rural. Cum credeți că au fost ei informați? Foarte mulți din mediul rural nu pot sau nu știu să acceseze site-ul ANRE.
R.D: Nu depinde totul de accesarea site-ului ANRE. Furnizorii înșiși au obligația să informeze acești clienți. Ei sunt anunțați prin scrisori care însoțesc emiterea facturilor, de exemplu. Li se pune în vedere. Probabil că chiar și așa mulți dintre acești consumatori nu își vor bate capul și nu vor face nimic în această perioadă. Nu este nicio dramă. Vor rămâne sub contract cu aceste companii de furnizare. Dacă cumva vor constata că factura s-a mărit semnificativ atunci au imediat opțiunea să întrebe, să se intereseze de un contract mai bun.
Rep: Ce se va întâmpla cu prețurile atât în cazul pieței concurențiale, cât și al serviciului universal destinat consumatorilor care nu vor să își bată capul ?
R.D: Și acest serviciu care oferă aceste ofertele acestea la preț de serviciu universal, va funcționa tot în regim concurențial. Nu va mai stabili statul, cu fiecare companie va face o ofertă pe considerente strict concurențiale. Rămâne de văzut, pe d eo parte cum va evolua prețul energiei electrice pe piața en-gros, de unde va fi achiziționată energia și pe de altă parte cum funcționează această componentă obligatorie de tarife. Ca și la liberalizarea de pe piața de gaze naturale, care s-a produs la mijlocul acestui an, schimbările nu au fost dramatice. Într-adevăr, mă aștept să văd un comportament concurențial. Aici trebuie, totuși, să contăm și pe prezența activă a Consiliului Concurenței, care ne-a arătat în ultimii ani că privește vigilent ce se întâmplă. Singura amenințare reală ar fi să aibă loc o înțelegere de tip cartel, însă Consiliul Concurenței cu siguranță va fi foarte atent și nu cred că dintr-acolo va veni o amenințare reală.
Pentru alegerea unui nou furnizor de energie electrică poate fi folosit comparatorul de prețuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.