Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În timp ce economia este protejată, copiii sunt marii perdanți ai pandemiei

copil_masca.jpg

Image source: 
Facebook / UNICEF
  • Fostul procuror general al Slovaciei este aproape de judecată, fiind acuzat că a ascuns înregistrări care dovedeau că anumiți politicieni oferă contracte de privatizare și primesc comisioane de la afaceriști;
  • Slovenia comentează datele UNICEF potrivit cărora, copiii din țările dezvoltate sunt mai săraci în pandemie, ajutoarele financiare ale guvernelor mergând într-o proporție covârșitoare în economie. La copiii nu au ajuns decât 2% din bani;
  •  Între timp, deschiderea Burger King în Lituania a provocat un scandal imens după ce oamenii s-au îmbulzit să guste specialitățile de fast food.

La aproape un an de la punerea sub acuzare a lui Dobroslav Trnka (foto), fost procuror general al Slovaciei in scandalul Gorila, ancheta se încheie, scrie sme.sk.

Potrivit purtatorului de cuvant a poliției, Michal Slivka, mai sunt planificate câteva interogatorii și, dacă nimic nu se schimbă, concluziile anchetei vor fi trimise la parchet. „Ne putem aștepta la o decizie a parchetului în jurul lunii ianuarie a anului viitor,” explică Slivka.

Scandalul poartă numele unui fișier de interceptare atribuit serviciilor secrete slovace din anii 2005-2006. Înregistrarea sugerează ca politicieni, oficiali și oameni de afacerei discută despre plați în schimbul unor contractele de achiziție și privatizare.

Potrivit mediei slovace, jurnaliștii au primit în 2019, de la o persoana anonimă, un link de unde au putut descărca o copie a înregistrării Gorila.

Agenția Naționala pentru Criminalitate l-a acuzat pe Trnka, în decembrie 2019 de abuz de putere în perioada 2007 - 2014.

„Poliția spune că Trnka, în calitate de funcționar public, nu și-a îndeplinit datoria în temeiul Codului Penal, după ce a primit înregistrarea audio a operațiunii Gorila de la Serviciul de Informații Slovac. Înregistrarea arată că Trnka a fost implicat în mai multe cazuri. Acesta din urmă a ascuns înregistrarea și nu a transmis-o autorităților penale,” adaugă sme.sk.

 

COVID19 a crescut sărcăcia copiilor din țările dezvoltate – la ei a ajuns numai 2% din ajutorul financiar

Un raport recent al UNICEF arată că sărăcia care îi afectează pe copiii din țările dezvoltate a crescut în urma pandenemiei de COVID-19 și va rămâne ridicată cel puțin cinci ani după ce se va încheia criza, aflăm din www.mladina.si. Raportul analizeaza impactul social și economic al pandemiei asupra copiilor, primele răspunsuri ale guvernului la criză și modalități de optimizare a politicilor publice pentru un sprijin mai bun pentru copii.

Potrivit UNICEF, în timpul primului val de pandemie din țările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) și ale Uniunii Europene – deci țări dezvoltate, doar 2% din toată asistența financiară a fost acordată pentru a sprijini copiii și familiile cu copii.

„Pe măsură ce al doilea val de COVID-19 se răspândește în întreaga lume, trebuie găsită o distribuție mai bună a sprijinului financiar,” îndeamnă UNICEF. „Țările dezvoltate au alocat 10,8 miliarde de dolari, din februarie până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, pentru a atenua efectele pandemiei, din care aproximativ 90% pentru a sprijini economia, se arată în raport.”

„Aproximativ o treime din țările OECD și UE incluse în raport nu au implementat nicio politică specială pentru a sprijini copiii în timpul primului val de pandemie. În țările care au investit în măsuri de protecție socială a copilului și a familiei - inclusiv îngrijirea copiilor, mese școlare și alocații familiale - majoritatea măsurilor au durat, în medie, doar trei luni. Aplicarea acestor măsuri pe termen scurt este complet inadecvată, având în vedere consecințele pe termen lung ale crizei și creșterea preconizată a sărăciei copiilor, conchide raportul.”

 

Cozi care au scandalizat opinia publică lituaniană la deschidrea Burger King

Burger King a reușit să-și atragă oprobriul public după ce a deschis, săptămâna trecută, un restaurant în Akropolis, cel mai mare hypermaket din Vilnius și din țară, citim în kauno.diena.lt.

Motivul: la standul Burger King s-au format cozi foarte mari după ce influencerii plătiți de companie i-au încurajat pe lituanieni să guste burgerii. Este acuzată în principal Karolina Meschino, prezentatoare TV și Youtube, care a distribuit pe rețelele de scocializare un clip pentru a-i încuraja pe oameni să încerce Burger King.

Un jurnalist foarte cunoscut în Lituania, Andrius Tapinas, a  scris:  „Înțeleg că influencerii fără cap nu au nicio responsabilitate și vor face orice pentru bani din publicitate, dar ei devin deja o amenințare pentru societate. Karolina Meschino, care are o mulțime de abonați, îi invită pe toți să se meargă la Burger King pepentru că a luat banii Burger King, așa că este firesc să se formeze cozi.”

Cu toate acestea, vedeta criticată s-a minunat de cozile filmate la fastfood și i-a îndemnat pe lituanieni să comande printr-o aplicație.

„Este adevărat că am lucrat cu influenceri pentru deschiderea restaurantului, dar le spusem clar că oamenii nu vor fi invitați să vină la restaurant - am cerut doar să popularizeze posibilitatea de a comanda mâncare acasă. Regretăm că a apărut un alt mesaj în spațiul public, ” a comentat Katri Link, șef de comunicații la Tallink Grupp care deține lanțul de fastfood.

 

Croația - printre singurele 6 țări din lume care folosește o terapie genetică pentru a vindeca orbirea

www.jutarnji.hr  publică un reportaj despre spitalul clinic Sveti Duh -Sfântul Duh din Zagreb, singurul din din această parte a Europei care „folosește terapia genetică pentru a trata boli ale ochiului ereditare ce provoacă pierderea vederii, boli considerate până acum ereditare.” Acest centru plasează Croația drept a șasea țară din lume, după Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franța și Israel, care folosește această tehnică.

„Diagnosticul final, pentru care această metodă de tratament a dat rezultate de neimaginat până de curând, se face pe baza testării genetice, iar primii pacienți au primit terapie în această vară,” spune prof. univ. dr. Mladen Bušić, directorul spitalului clinic Sveti Duh.

Potrivit lui Bušić, bolile tratate sunt „retinopatia pigmentară și amauroza congenitală Leber, o boală oculară foarte rară cauzată de o mutație a genei RPE65, care are ca rezultat un anumit grad de orbire în primii ani de viață și nu mai târziu de al patrulea deceniu. La acești pacienți, aplicarea în timp util a terapiei genetice disponibile oprește progresia bolii și poate contribui la o îmbunătățire semnificativă a vederii.”

 

Care europeni preferă să închirieze și care vor să fie proprietari?

obserwatorgospodarczy.pl comentează ultimele date ale Eurostat privind locuințele europenilor și dacă acestea sunt închiriate sau în proprietate.

Astfel, „69,8% din populația UE deține propriul apartament, în timp ce 30,2% îl închiriază.” „Din punct de vedere geografic, se poate observa că în țările din Europa Centrală, cei mai mulți oameni locuiesc în propriile lor apartamente. (...) Cel mai mare procent de proprietari se găsește în România, unde proporția este de 95,8%. Ungurii sunt pe locul doi în această categorie, cu un rezultat de 91,7%, iar Slovacia, cu 90,9%, este pe locul trei.”

„Între primele unsprezece țări europene (la capitolul proprietari, n.r., ) zece sunt din fostul bloc estic. Dar aceasta nu este o surpriză. Programele mari de construcție de locuințe din țările socialiste au permis multor oameni să devină proprietari,” remarcă publicația poloneză.

 

O bulgăroaică este șefa Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei

www.24chasa.bg anunță că bulgăroaica Marinela Petrova (foto) a fost aleasă președinte a bordului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), cu un mandat de trei ani, care a început pe 18 decembrie, 2020.

„Marinela Petrova are mai mult de zece ani de experiență în sectorul financiar și este strâns legată de pregătirile pentru aderarea Bulgariei la Uniunea Economică și Monetară. În prezent, este ministru adjunct al finanțelor și reprezintă Bulgaria în organele de conducere ale mai multor instituții financiare internaționale.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate materialele din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei din Europa Centrală și Orientală, 18 decembrie 2020